GlaxoSmithKline a renunţat şi la ultima sa fabrică din România. Cine a pus mâna pe clădire

Stan Filon 19.01.2022, 15:50
GlaxoSmithKline a renunţat şi la ultima sa fabrică din România. Cine a pus mâna pe clădire

Gigantul britanic farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) a renunţat şi la ultima sa fabrică din România. GSK, cea mai mare companie farmaceutică din Marea Britanie, era prezentă în România încă din anul 1989. Compania și-a reorganizat activitatea de pe plan local, a renunțat la brandul local Europharm, dar a păstrat activitățile de cercetare și dezvoltare.

GlaxoSmithKline a vândut şi ultima sa fabrică din România

Așadar cea mai mare companie farmaceutică din Marea Britanie renunță la afacerile din România. Ultima fabrică deținută, Ferrosan din Cluj-Napoca, a fost vândută către Hexagon Retail Properties, un grup cu capital privat, implicat în proiecte imobiliare și de retail din Cluj-Napoca și București.

Profit.ro scrie că Hexagon Properties îi are ca acționari pe antreprenorul imobiliar Florin Mariș, prin Hexagon Equity (33%), Raul Ciurtin, fondatorul Albalact, prin Crisware Holdings (33%), și familia Dobra, prin Entire Real Estate. Hexagon Properties a terminat anul 2020 cu pierderi de 1,3 milioane de lei, deși a avut afaceri de 35,4 milioane de lei.

GlaxoSmithKline a vandut si ultima sa fabrica din Romania
GlaxoSmithKline a vandut si ultima sa fabrica din Romania

Fabrica a fost deținută de Pfizer

Fabrica Ferrosan Cluj vândută de GSK a fost deținută de americanii de la Pfizer din 2011 până în august 2019, fiind cumpărată de la compania daneză Ferrosan, care a venit în România în 2007, când a cumparat firma Alsifcom Intermed, în cadrul unei tranzacții de 3,5 milioane de euro, fiind și singura investiție de peste hotare a companiei daneze.

Alsifcom Intermed acționa încă din aul 1993, fiind înființată de Viorica Ilieș pentru importul și distribuția de medicamente, aparatură și consumabile pentru hemodializă. Din 2003 a devenit și producător de medicamente. Fabrica a ajuns în portofoliul companiei britanice GSK în 2019, în urma unui joint venture la nivel internațional format alături de Pfizer. În 2020, GSK a preluat integral fabrica de suplimente alimentare Ferrosan din Cluj, de la Pfizer, iar acum a vândut-o către Hexagon Properties.

Fabrica vândută acum de GSK este localizată strategic cu acces la drumul european E81 și autostrada A3 și poate fi folosită în scopuri multiple, cum ar fi livrări last-mile, logistică sau depozitare. Mai exact, Hexagon Properties a cumpărat o clădire separată de birouri de 2.000 mp, aproximativ 3.800 mp de depozite formate din camere curate, temperatura controlată și aproximativ 12.800 mp de teren. Umează să vedem cum se va transforma noua aciziție a Hexagon Properties.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...