Gigi Becali, deranjat de situaţia financiară a FCSB. Echipa se apropie de faliment? „Pierd bani”

Andrei Cezar 19.08.2021, 15:46
Gigi Becali, deranjat de situaţia financiară a FCSB. Echipa se apropie de faliment? „Pierd bani”

Speriat de gândul falimentului, Gigi Becali și-a făcut ”mea culpa” în fața națiunii, după derby-ul pierdut de FCSB în fața Rapidului (0-1) și a luat măsuri radicale la FCSB. El l-a înlocuit pe Dinu Todoran cu Edi Iordănescu și a promis că nu se va mai implica deloc la echipă. De altfel, noul tehnician al roș-albaștrilor a ținut să stipuleze acest aspect la capitolul clauze al contractului cu FCSB.

Iată, așadar, că după cinci ani în care echipa a bâjbâit fără un antrenor adevărat – de la plecarea lui Laurențiu Reghecampf – clubul intră într-o nouă eră. Așa cum anunța chiar finanțatorul său, intră în era ”dictaturii militare”.

Gigi Becali l-a pus antrenor pe Edi Iordănescu după  ce s-a speriat de posibilitatea falimentului la FCSB

”I-am spus lui Argăseală să bage tot ce vrea el (n.r. Edi Iordănescu) în contract.”, a fost mesajul cât o rugăminte în genunchi al lui Gigi Becali pentru tehnician, înainte ca acesta să semneze contractul cu roș-albaștrii. Latifundiarul spune că și-a dat seama de greșelile pe care le-a făcut, însă cel mai probabil, dacă la mijloc nu ar fi fost vorba de pierderea banilor Dinu Todoran ar fi continuat la echipă.

În ultimii ani, Gigi Becali a pierdut sume importante prin neparticiparea în competițiile europene, însă a câștigat prin vânzarea de jucători. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Dennis Man, plecat la Parma pe 13 milioane de euro.

După transferul atacantului în Italia, patronul FCSB-ului era încrezător că va reuși transferuri din ce în ce mai spectaculoase, spunând la un moment dat că pe Olimpiu Moruțan îl va vinde pe 20 de milioane de euro, iar pe Florinel Coman cu 30 de milioane de euro. Prețurile fabuloase cerute de patron nu erau însă corelate cu performanțele sportive ale jucătorilor.

Fără a mai câștiga un titlu de cinci sezoane și fără a participa în grupele competițiilor europene, era previzibilă o scădere a interesului cluburilor față de jucători.

În acest sezon, cu Dinu Todoran proaspăt-instalat pe banca roș-albaștrilor, FCSB s-a remarcat doar prin eșecuri. Gigi Becali a pus stăpânire total pe echipă și a ajuns în situația de a recunoaște că doar el face schimbările în timpul meciurilor. A pierdut astfel pe, mâna lui, calificarea în grupele Conference League, după ce a fost elimită de anonimii de la Șahtior Karagandy, iar în campionat este pe locul 4, în cădere liberă, la 7 puncte de liderul CFR Cluj.

Chiar dacă Dinu Todoran nu a putut fi evaluat obiectiv din punct de vedere profesional în perioada cât a stat la FCSB, din motive evidente, tehnicianul a sfârșit prin a fi ”azvârlit” la echipa a doua. Un parcurus obișnuit pentru antrenorii care sunt dați afară de la FCSB. Fatal i-a fost derby-ul pierdut cu Rapid (0-1) duminică seara.

Văzând că nu există cale de scăpare, iar echipa se afundă tot mai tare, atât din punct de vedere sportiv, cât mai ales financiar, Gigi Becali a decis că este timpul să renunțe le veleitățile de antrenor și să instaleze pe bancă un tehnician consacrat, obișnuit cu performanța. Astfel că între cei doi antrenori aflați pe lista sa, Cosmin Olăroiu și Edi Iordănescu, l-a ales pe ultimul dintre ei.

Alegerea a fost simplă: ”Olăroiu, dacă voia, dădea telefon și zicea: «bă, Gigi, hai că vin eu!». Dacă n-a dat niciun telefon…”, sunt cuvintele latifundiarului după meciul cu Rapid.

Gigi Becali, deranjat de situatia financiara a FCSB. Echipa se apropie de faliment
Gigi Becali, deranjat de situatia financiara a FCSB. Echipa se apropie de faliment

”Încep să pierd bani”

„Mai jos de atât nu se poate. Să te bată Rapidul din Divizia B, nu se poate. De asta am luat hotărârea, s-a ajuns prea jos. La mine e numai cu banii, deja încep să pierd bani. Până acum, nu era problemă, acum încep să pierd. Dacă de la 10 milioane, am cerut pe Moruţan 3 şi nu dă nimeni! Ce înseamnă asta? Mi-am dat seama că trebuie să încerc şi altceva“, a spus Gigi becali, la Digi Sport.

În plus, finanțatorul roș-albaștrilor a promis, la fel ca în multe alte dăți, că se va retrage din viața publică, iar echipa i-o va încredința total noului antrenor.

„De ce toată ziua stau la televizor? Ce să caut toată ziua la TV, la 64 de ani? Nimeni nu vorbeşte ca mine, toată ziua. Ia, la revedere! Dacă mă mai sunaţi, vă zic: «Bă, aveţi ceva la cap? Sunaţi-l pe Edi». Glumesc. Dar mi-a zis Edi: «Vorbesc cu dumneata, luni, despre ce s-a jucat, ce s-a întâmplat, dar, de marţi, nu mai vorbim». Eu trebuie să-i plătesc 500.000 de euro, dacă îl dau afară. El poate pleca gratis, dacă eu vorbesc despre el la televizor. Are opţiune în contract să plece, fără probleme, dacă îl deranjează ce fac eu.“

Edward Iordănescu are un salariu de 15.000 de euro la FCSB, la fel ca la CFR Cluj, 100.000 de euro primă pentru câștigarea campionatului, clauză de 500.000 de euro în cazul în care va fi demis și posibilitatea de rupere unilaterală a contractului cu FCSB.

Urmăriți Impact.ro și pe