Ghid emis de Guvern în cazul unui accident nuclear. Ce trebuie să știe fiecare român

Beatrice Dumitru 06.10.2022, 19:17
Ghid emis de Guvern în cazul unui accident nuclear. Ce trebuie să știe fiecare român

România are un plan național de răspuns în caz de urgență nucleară sau radiologică. Reprezentanții Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare au introdus noi scenarii, iar Guvernul a emis un ghid pentru români în caz de accident nuclear. Iată ce trebuie să facă cetățenii într-o astfel de situație.

Ce recomandă ghidul

După ce Rusia a invadat Ucraina și a atacat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, s-a vorbit din ce în ce mai mult despre riscul unui accident nuclear. De aceea, populația trebuie să știe ce are de făcut în cazul unui astfel de incident.

Pentru a informa populația, Guvernul a emis un ghid pentru români în caz de accident nuclear. Astfel, principalele îndatoriri ale autorităților sunt avertizarea, protecția populației și informarea cu privire la căile de expunere sau contaminare, în urma unei eliberări radioactive.

Astfel, pentru a preveni o expunere semnificativă la radiații este importantă aplicarea măsurilor de protecție recomandate de autorități înainte ca materialele radioactive să fie prezente în atmosferă sau pe sol.

Ghid emis de Guvern în cazul unui accident nuclear. Ce trebuie sa facă fiecare român într-o astfel de situație
In Ucraina există riscul unui accident nuclear.

Ce măsuri trebuie luate în cazul unui accident nuclear

Dacă sunt eliberate în atmosferă materiale radioactive vpopulația va fi instruită să se adăpostească, informează Antena 3.

Intrați în adăpost

  • Intrați în cea mai apropiată clădire din beton sau cărămida pentru a evita expunerea la radiații. În cazul în care copiii se află la școală, vor fi adăpostiți acolo. Adăpostiți animalele.
  • Închideți ușile, ferestrele, opriți ventilația și sistemele de aer condiționat. Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.
  • Mergeți la subsol sau în mijlocul clădirii. Stați departe de pereții exteriori și de acoperiș.
    Folosiți orice aveți la îndemână pentru a etanșa ușile, geamurile și orice alte orificii de ventilație din cameră.
  • Folosiți telefonul doar în caz de urgență pentru a nu supraîncărca rețeaua.

Rămâneți în adăpost

  • Rămâneți în adăpost timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte
    instrucțiuni.
  • Fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații.
  • Evitați ieșirile în exterior. Sunt permise numai ieșirile adulților, pentru perioade foarte scurte și numai dacă sunt îndatoriri sau sarcini urgente ce trebuie făcute.
  • Țineți-vă animalele de companie în interior.

Ce se face în cazul în care se recomandă evacuarea?

În cazul în care autoritățile au motiv să creadă că populația este în pericol, vor cere părăsirea caselor/evacuarea. în această situație se recomandă:

  • Luați cu voi bagaj cu strictul necesar, kit-ul de urgență, medicamentele esențiale și copii ale prescripțiilor medicale, telefoanele mobile, animalele de companie.
  • Urmați instrucțiunile autorităților și nu deviați de la ruta indicată pentru evacuare.
  • Dacă nu vă auto-evacuați, mergeți la cel mai apropiat punct de adunare stabilit de către autorități.
  • Solicitați ajutorul autorităților dacă nu găsiți singuri punctul de adunare.
  • Înregistrați-vă și respectați instrucțiunile autorităților în zona de adunare.
  • Protejați-vă casa: Înainte de părăsirea locuinței, opriți sistemele de alimentare la utilități publice și încuiați ușa.

Un accident nuclear provoacă iradierea și contaminarea populației și a mediului înconjurător peste limitele permise. După eliberarea iodului radioactiv în atmosferă, acesta poate contamina suprafețele solurilor, apei, plantelor, legumelor, fructelor, precum și hainele și pielea persoanelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...