Gheorghe Turda și două vedete din Las Fierbinți se ceartă pe 900.000 de euro. „Nu e normal să ceri atâția bani”

Stan Filon 04.02.2023, 17:12
Gheorghe Turda și două vedete din Las Fierbinți se ceartă pe 900.000 de euro. „Nu e normal să ceri atâția bani”

Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda, membru al comitetului director CREDIDAM, a făcut lumină în scandalul dintre instituția respectivă și vedetele Las Fierbinți Adrian Văncică și Cuzin Toma. A spus în exclusivitate pentru Playtech Știri pentru ce sumă s-a ajuns la proces.

Gheorghe Turda și două vedete din Las Fierbinți se ceartă pe 900.000 de euro

Adrian Văncică și colegul lui din ”Las Fierbinți” Cuzin Toma au ajuns la proces cu CREDIDAM pentru o sumă fabuloasă. Cel care a venit cu detalii a fost chiar interpretul de muzică populară Gheorghe Turda, care este membru al instituției respective. Cei doi actori au inițiat un proces pentru recalcularea sumelor primite din drepturile de difuzare.

Din ce în ce mai multe vedete se declară nemulțumite de sumele primite de la CREDIDAM din difuzările pe micul ecran, radio, etc, însă unele dintre ele au mers mai departe și s-au adresat instanțelor de judecată, cum este cazul celor doi actori.

Gheorghe Turda si doua vedete din Las Fierbinti se cearta pe 900.000 de euro
Gheorghe Turda si doua vedete din Las Fierbinti se cearta pe 900.000 de euro

Instanța va decide cine are dreptate

,,Știu că au dat în judecată CREDIDAM, este un litigiu de lungă durată, eu însă nu sunt implicat. Fiecare artist cere, vorba aceea, pe valoarea sau pe nonvaloarea lui. Nu e însă real ce cer ei și ce e pe hârtie. Eu fac parte din comitetul director, nu mă ocup de partea financiară.

Să lăsăm însă legea să facă dreptate. Unii artiști cer, dar de la a cere până la ce este real este o adevărată prăpastie, uneori. Fiecare consideră ca fiind un drept al lor, dar nu consultă legile statului și cum li se atribuie banii.

Nu-i normal să ceri atâția bani, nu suntem la Hollywood. La noi, sumele cerute sunt nonconforme cu realitatea. În România, nu se poate trăi din drepturile de autor, pentru că sunt foarte mici. Unii artiști iau și doar câteva sute de lei anual, totul depinde de difuzările tv, radio, film, etc”, a declarat Gheorghe Turda pentru Playtech Știri.

„Să nu favorizeze hoția”

Adrian Văncică sau Celentano din „Las Fierbinți“ a cerut despăgubiri de 900.000 de euro de la CREDIDAM și are de gând să obșină suma respectivă cu ajutorul judecătorilor.

„Reclamantul, prin avocat, solicită admiterea acțiunii astfel cum a fost formulată, obligarea organismului de gestiune colectivă CREDIDAM la plata sumei de 4.050.000 lei, echivalentul a 900.000 euro, de la data introducerii acțiunii, reprezentând diferența dintre remunerația cuvenită a artistului și remunerația efectiv plătită pentru toate sursele de colectare interne și externe pentru perioada 2010-2016“, se arată în cererea lui Văncică, conform wowbiz.ro.

Și Cuzin Toma, Firicel din ”Las Fierbinți”, și-a cerut drepturile în instanță, de la CREDIDAM. Firicel a cerut în instanță o recalculare.

„70 de filme. Cinema. 50 de piese de teatru. Teatru radiofonic. Spectacol. Spoturi publicitare…nu mai știu câte. Trei seriale tv. Și de 9 ani serialul ”Las Fierbinți”. Am participat la nenumărate festivaluri naționale si internaționale de film și de teatru. Am luat cu filmul Aferim!

Premiu la Berlin, Premiu la Cannes cu filmul ”Comoara”. Și alte premii. Și toate astea doar din 2002. Fac apel pe această cale către instanța Curții de Apel București, să nu favorizeze hoția. Să nu se lase intimidată de către CREDIDAM și hoții care conduc această asociație, care ar trebui să protejeze drepturile artiștilor, nu să le fure. Să se facă publică Formula de Calcul”, spune Cuzin Toma.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...