EXCLUSIV

Gheorghe Turda, dezvăluiri dureroase despre cenzura comunistă: ”Regizorul a murit, după ce scena în care soția mea o interpreta pe Tovarășa a fost interzisă” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 25.09.2021, 10:53
Gheorghe Turda, dezvăluiri dureroase despre cenzura comunistă: ”Regizorul a murit, după ce scena în care soția mea o interpreta pe Tovarășa a fost interzisă” EXCLUSIV

Celebrul solist de muzică populară Gheorghe Turda dă timpul înapoi și face dezvăluiri cutremurătoare, în premieră, despre Doru Năstase, regizorul filmelor ”Drumul oaselor ” (1980), ”Trandafirul galben” (1981) și ”Misterele Bucureștilor” (1983).

Doru Năstase s-a stins din viață pe 29 aprilie 1983, cu o zi înainte de manifestarea de 1 Mai, după ce scena, regizată de el, și în care  Elisabeta, soția lui Gheorghe Turda, o interpreta pe Elena Ceaușescu, în rol de deținută, a fost anulată de Ilie Ceaușescu: ”În acea noapte, din cauza supărării, Doru Năstase a murit. A făcut infarct”, ne-a spus Gheorghe Turda, în exclusivitate pentru impact.ro.

 ”Soția mea, care era balerină, o juca pe ”Tovarășa”,  în postură de deținută”

Doru Năstase a încetat din viață pe 29 aprilie 1983. În acea noapte, primise un telefon de la Partid, ca să modifice toată derularea programului de 1 Mai. Din cauza lipsei de timp și a supărării, a făcut infarct.

Asta scrie în biografia lui. Artistul Gheorghe Turda ne-a dezvăluit, în exclusivitate, ce s-a întâmplat, de fapt, cu câteva ore înaintea decesului marelui regizor: ”Soția mea, Elisabeta, care era balerină, o juca pe ”Tovarășa”,  în postură de deținută.

Printre gratiile celulei, își cerea copilul din mâinile călăului. Juca chiar fetița noastră, Voichița, avea un anișor, p-atunci. Rolul călăului închisorii era jucat de actorul Mihai Boghita, el a adus-o pe micuța noastră în scenă. Totul era de un dramatism impresionant, plângeau și copiii din cor!

Nu a fost chiar o piesă de teatru. În contextul spectacolului de 1 Mai, din anul 1983, de la Polivalentă, fusese creată această scenă a închisorii de la Brașov, care niciodată nu a fost în istorie”.

elisabeta Turda sotia lui Gheorghe Turda
Elisabeta Turda sotia lui Gheorghe Turda

 Ilie Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu, a interzis spectacolul. Regizorul a făcut infarct după câteva ore

După vizionare, lucrurile s-au precipitat, însă: ”Chiar generalul și istoricul Ilie Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu, a dat ordin să se scoată din manifestarea de 1 Mai această scenă, după vizionare.

A felicitat interpreții, mai ales pe soția mea, pe care o cunoștea personal! Vizionarea a fost noaptea, când s-au certat creatorii, iar dimineața, Doru Năstase a făcut infarct și a murit, de supărare. Dumnezeu să-l ierte!”, a mai adăugat Gheorghe Turda, în exclusivitate pentru impact.ro

Soția lui Gheorghe Turda s-a stins din viață în urmă cu 12 ani: ”S-a îmbolnăvit de leucemie la Hiroshima”

Soția lui Gheorghe Turda s-a stins din viață în 2009. Artistul este de părere că femeia iubită s-a îmbolnăvit de leucemie în urma unei vizite la Hiroshima: ”În timpul unui turneu în Japonia, în 1987, soției mele, prim-balerină solistă a Ansamblului Rapsodia, i s-a declanșat o boală teribilă, leucemie cronică trombocitară. Acel turneu a fost extrem de solicitant, în 35 de zile am avut 32 de concerte și foarte puțin timp de odihnă.

În urma vizitei la Hiroshima a apărut boala, probabil din pricina climei și a radiațiilor care au persistat încă din 1945, chiar și astăzi fiind urmări ale bombei atomice. Din păcate, după o luptă de mai bine de 20 de ani, Dumnezeu nu a mai vrut s-o țină lângă mine. După moartea soției a trebuit să-mi văd de drumul vieții, deși nu a fost deloc simplu”, declara Gheorghe Turda, în urmă cu câțiva ani, pentru Taifasuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...