Gheorghe Dincă ar putea ieși mai devreme din închisoare. Cazul Caracal e departe de a se fi terminat

Andra Daoud 25.09.2022, 11:56
Gheorghe Dincă ar putea ieși mai devreme din închisoare. Cazul Caracal e departe de a se fi terminat

Tribunalul Olt a pronunțat decizia în cazul lui Gheorghe Dincă, însă Cazul Caracal este departe de a se fi terminat. Cel supranumit „monstrul de la Caracal” a fost condamnat în primă instanță la 30 de ani de închisoare, pentru că le-a sechestrat, abuzat și ucis pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Condamnarea de vineri nu este definitivă, iar avocatul lui Dincă a anunțat că va face apel. După câți ani de detenție ar putea fi eliberat Dincă.

Când ar putea ieși din închisoare Gheorghe Dincă

Gheorghe Dincă se află în arest din august 2019, de când a răpit-o, violat-o și ucis-o pe Alexandra Măceșanu, o adolescentă pe care o luase la ocazie. Cel care s-a ales cu numele de „monstrul din Caracal” după uciderea adolescentei își aștepta sentința de mai bine de trei ani, în închisoare. În urmă cu câteva zile, Tribunalul Olt a pronunțat o primă decizie în cazul lui Dincă.

Magistrații l-au găsit vinovat pentru omor, trafic de persoane și de minori, viol și profanare de cadavre și de morminte. Toate acestea, cumulate, au dus la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru Dincă, dat fiind că are aproape 70 de ani. Dacă era mai tânăr cu cinci ani, Dincă ar fi primit o pedeapsă de 52 de ani și jumătate de detenție.

Indiferent că pedeapsa de 30 de ani de închisoare va rămâne neschimbată sau se va modifica în urma apelului, Dincă ar putea ieși mai devreme din arest și nu va petrece următorii 30 de ani după gratii, ci mai puțin. Potrivit Codului Penal, Dincă poate fi eliberat după ce ispășește două treimi din pedeapsă.

Gheorghe Dinca ar putea iesi mai devreme din inchisoare. Cazul Caracal e departe de a se fi terminat
Gheorghe Dinca ar putea fi eliberat dupa ce ispaseste doua treimi din pedeapsa

Dincă ar putea ieși din închisoare peste 20 de ani

Dacă pedeapsa de 30 de ani rămâne definitivă, inculpatul ar putea ieși din spatele gratiilor după 20 de ani de detenție. Având în vedere că Dincă a fost încarcerat la vârsta de 66 de ani, înseamnă că ar termina de ispășit pedeapsa la vârsta de 86 de ani. Cel mai vârstnic deținut care se află în prezent în sistemul penitenciar din România are 89 de ani și este închis la Aiud, tot pentru omor.

Pe lângă pedeapsa de 30 de ani de închisoare, Dincă a fost obligat de instanță să le plătească familiilor victimelor daune în valoare de 700.000 de euro. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunțare. Între timp, rudele Luizei Melencu, una dintre victimele lui Dincă, au spus că pedeapsa nu înseamnă nimic și ele cred că adevărul este cu totul altul.

„Pentru noi această sentință e nesemnificativă (…). Noi credem că adevărul e altul. Dincă a fost manipulat și folosit tot timpul în această perioadă, e părerea mea și concluzia pe care am tras-o în toată această perioadă de timp în care am asistat la acest proces, făcătură de proces, mai bine zis.

Dincă tot timpul a fost protejat și menajat. Eu așa descriu. Intrând în acea curte am văzut foarte multe lucruri și am înțeles în realitate că nu era posibil să se întâmple ce s-a întâmplat, adică faptele care au fost descrise de către procurorii DIICOT.”, a spus Stelian Iordache, bunicul Luizei Melencu, într-o intervenție la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe