Gheața neagră, spaima șoferilor din România. Cum să conduci atunci când apare pe șosea

Ioana Bucur 20.01.2021, 09:53
Gheața neagră, spaima șoferilor din România. Cum să conduci atunci când apare pe șosea

Gheața neagră, spaima șoferilor din România. Învață cum să conduci atunci când apare pe șosea. Care este greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi, din instinct, în momentul în care ajung pe o porțiune de drum acoperită de un strat de gheață.

Ce este, de fapt, gheața neagră, spaima șoferilor din România, și unde se formează

Gheața neagră este unul dintre cele mai periculoase fenomene ce se formează pe șosele, în timpul lunilor de iarnă și poate pune în pericol viața și celor mai experimentați șoferi, dacă nu sunt vigilenți. De fapt, gheața neagră este un strat fin de gheață, ce nu are, în grosimea sa, nicio pungă de aer. Se formează direct pe asfaltul drumurilor, preluându-i culoarea, ceea ce o face extrem de dificil de observat. În mod obișnuit, gheața neagră apare aunci când temperaturile sunt la limita înghețului, imediat după o ploaie scurtă, în condiții de umiditate sau de la apa scursă din topirea zăpezii strânse de pe carosabil. Se formează, cel mai frecvent, dimineața, seara sau în timpul nopții, însă se poate forma și ziua, în zone întunecate.

Gheața neagră se întâlnește în special pe poduri, unde suprafața de rulare este menținută la temperaturi scăzute de aerul rece ce circulă peste, dar și sub pod. În ciuda faptului că se confundă aproape total cu suprafața asfaltului de pe drumuri, există câteva trucuri ce îi ajută pe șoferi să o recunoască la timp. În acest caz, lumina este cel mai bun aliat: dacă șoseaua pare netedă și mai lucioasă decât în mod obișnuit, este posibil să aveți de-a face cu gheață neagră.

Cum să conduci atunci când gheața neagră apare pe șosea

Este extrem de dificil și chiar periculos șă conduci pe porțiuni de drum acoperite de gheață neagră, dar nu imposibil. Trebuie menționat faptul că ea nu se formează pe arii mari, ci în petice de nu mai mult de șase metri.

Ce este, de fapt, gheața neagră
Cum se conduce pe gheață neagră

Primul lucru pe care trebuie să îl facă orice șofer, în momentul în care pătrunde pe un drum acoperit cu gheață neagră, este să reducă viteza cu care circulă, dar fără să folosească pedala de frână, și să mențină volanul stabil, în direcția în care vrea să ghideze mașina. Învață cum să conduci atunci când gheața neagră apare pe șosea:

Nu se folosește pedala de frână

Când trebuie să reducă viteza, cei mai mulți șoferi, instinctiv, pun piciorul pe pedala de frână. Doar că, în acest caz, sistemul de frânare poate fi periculos pentru siguranța celor din autoturism, putând duce la pierderea direcției. Reduceți viteza folosind frâna de motor.

Ce trebuie făcut în cazul în care mașina derapează

În cazul în care mașina începe să derapeze, șoferul o poate ajuta să se redreseze. Dacă alunecă spre dreapta, conducătorul trebuie să vireze ușor spre dreapta. Dacă autoturismul alunecă spre stânga, virarea se va face ușor spre stânga. Se îndreptă volanul și se menține pe direcția pe care trebuie să se facă deplasarea, fără să se apese pedala de accelerare sau de frânare.

Dacă va fi nevoie, se va activa sistemul Anti-Lock Braking System (ABS). Dacă automobilul este echipat și cu Electronic Stability System (ESP), acesta va intra in funcțiune și va ajuta mașina să revină la traiectoria dorită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...