Gestul secret pe care îl fac polițiștii atunci când opresc un șofer. Doar puțini români l-au observat

Ana Anitoiu 15.12.2021, 12:53
Gestul secret pe care îl fac polițiștii atunci când opresc un șofer. Doar puțini români l-au observat

Gestul secret pe care îl fac polițiștii atunci când opresc un șofer a fost observat de puțini conducători auto. Oamenii legii fac acest lucru cu discreție, astfel încât persoanele care se află în automobilul tras pe dreapta să nu vadă sau să considere că a fost ceva cu totul întâmplător și fără vreo semnificație.

Ce gest secret fac polițiștii atunci când opresc un șofer

Atunci când opresc un șofer în trafic, polițiștii rutieri fac acest lucru fie pentru că au observat o neregulă, fie într-un control de rutină. Oamenii legii nu au de unde să știe cu ce fel de persoane vor avea de-a face, astfel că adesea apelează la o măsură de precauție, astfel încât să se asigure că un eventual infractor care se află la volan va putea fi prins.

Prin urmare, mulți polițiști rutieri obișnuiesc să atingă partea din spate sau chiar stopul mașinii pe care o opresc în trafic. Acest obicei al oamenilor legii a apărut înainte ca în mașinile Poliției să fie instalate camere de filmat.

Gestul secret pe care il fac politistii atunci cand opresc un sofer
Politistii rutieri fac un gest secret atunci cand opresc masini in trafic

De ce fac polițiștii rutieri gestul secret

Șoferul tras pe dreapta și pasagerii din mașina lui ar putea ascunde droguri sau arme în mașină, iar la intervenția polițiștilor rutieri ei i-ar putea ataca. Ca să se pregătească pentru astfel de cazuri, oamenii legii au decis să lase amprente pe autoturismele oprite în trafic.

În acest fel, dacă șoferul atacă polițistul sau fuge, amprentele agentului să poată fi găsite pe mașina infractorului, pentru ca acesta să poată fi prins și pentru a putea fi prezentată o dovadă în plus a incidentului.

Când pot folosi polițiștii armele din dotare

În unele situații, polițiștii români au dreptul să folosească armele din dotare. Conform Legii 218/2002 referitoare la organizarea și funcționarea Poliției Române, agenții pot deschide focul împotriva persoanelor care pun în pericol viața, integritatea sau sănătatea altor oameni ori a organelor de ordine, dar și împotriva celor care amenință cu distrugerea unor clădiri ori bunuri de interes public sau privat.

„Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea și somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanților la dezordine asupra necesității respectării legii și ordinii publice. Dacă după avertizare se încalcă în continuare ordinea publică și legile, polițistul numit ca șef al dispozitivului de ordine sau șefii ierarhici îi somează pe participanți folosind formula: Prima somație: Atențiune, vă rugam să părăsiți… Vom folosi forța!, urmată de semnale sonore și luminoase.

Dacă după trecerea perioadei de timp necesare dispersării cei somați nu se supun, folosește o ultimă somație, astfel: Ultima somație: Părăsiți… Se va folosi forța! Dacă în astfel de situații, precum și în cele prevăzute de art. 47 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor se impune uzul de armă, în prealabil se va folosi o ultimă somație, astfel: Părăsiți… Se vor folosi armele de foc!”, arată legea. Vezi și ce greșeală banală le poate aduce o amendă de 725 de lei șoferilor!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...