Gestul făcut de Ion Țiriac după moartea lui Ceaușescu. Imediat a scos un milion de mărci din buzunar

Andrei Cezar, Paul Dobrescu 23.11.2021, 13:12
Gestul făcut de Ion Țiriac după moartea lui Ceaușescu. Imediat a scos un milion de mărci din buzunar

Ion Țiriac este unul dintre cei mai bogați români. El a făcut o avere impresionantă în special datorită unor afaceri în domeniile imobiliar și auto. Chiar și înainte de Revoluție, fostul tenismen român avea foarte mulți bani. Țiriac a surprins pe toată lumea cu un gest pe care l-a făcut imediat după căderea regimului Ceaușescu. Cu un milion de mărci a reușit, în doi timpi și trie mișcări, să rezolve o problemă ce ne-ar fi putut crea mari prejudicii de imagine la nivel de țară.

Ion Țiriac și povestea celor un milion de mărci. Ce a făcut cu banii imediat după moartea lui Ceaușescu

Deși este considerat drept o persoană foarte chibzuită cu banii săi, miliardarul român nu a stat pe gânduri când a fost vorba să contribuie la bunul mers al lucrurilor în tenisul românesc. Ion Țiriac a povestit cum, după Revoluție, a salavat în ultimul moment paticiparea României la Cupa Davis, competiție care se desfășura la București. El a scos din buzunar un milion de mărci pentru a repara de urgență fostul teren Progresul.

În 1990 am venit în țară în februarie și cei de la federație spuneau «nea Ioane, nea Ioane, n-avem unde să jucăm Cupa Davis». Faimosul nostru Progresul era o paragină din toate punctele de vedere.

Englezii nu au vrut să vină să joace, au zis că ne reclamă la ITF… Ori jucăm la ei, ori nu mai vin. Și era un trust de construcții, Carpați… I-am întrebat în cât timp pot reface baza. Au zis că o lună, ca să fie siguri că iese totul cum trebuie. A costat un milion de mărci. Eu n-am avut niciun merit, eu doar am plătit.”, a mărturisit Ion Țiriac într-un interviu pentru Pro TV, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

În cele din urmă, meciul dintre România și Marea Britanie s-a încheiat cu victoria oaspeților, scor 3-2.

Gestul facut de Ion Tiriac dupa moartea lui Ceausescu. Imediat a scos un milion de marci din buzunar

Țiriac a pregătit o ”cină regală”, englezii au preferat fasole la conservă

Unul dintre jurnaliștii importanți ai acelor vremuri, acreditat la Cupa Davis din partea presigiosului cotidian The Times, a povestit cum a trăit acele clipe de după Revoluție, la București. Neli Harman nu a putut uita cum au fost tratate delegațiile străine de către Ion Țiriac.

Îmi amintesc cum a organizat partidele de Cupa Davis de la București, în 1990, în săptămânile febrile ce au urmat morții lui Ceaușescu.

Ne-a invitat pe toți la o cină regală, cu cel mai fin caviar din Marea Neagră, fiind ofensat teribil când echipa britanică i-a comunicat că avea să rămână la hotel și să mănânce fasolea pe care și-o adusese de la Londra”.

Sarmalele cu mămăliguță, mâncarea preferată a lui Ion Țiriac

Chiar dacă este un om extrem de bogat și își permite să mănânce orice delicatesă, Ion Țiriac nu ar da la schimb, pentru nimic în lume, sarmalele cu mămăliguță.

Nu poţi să te duci undeva fără să te gândeşti la sarmale şi la mămăligă. Adică n-ai cum! Cu tot respectul pentru foie gras şi caviar sau Dom Perignon… Nu, nu! Prefer sarmale, mămăligă, mititei, cozonacii cum îi facem noi. Acum vin aceste Sărbători şi fiţi atenţi, aveţi grijă!”, a mai spus Ion Ţiriac

Urmăriți Impact.ro și pe