VIDEO

Gestul „extrem” făcut de Regina Elisabeta a II-a în fața lui Ceaușescu. Greșeala pe care nu și-a putut-o ierta niciodată

Andrei Dumitrescu 08.09.2022, 22:41
Gestul „extrem” făcut de Regina Elisabeta a II-a în fața lui Ceaușescu. Greșeala pe care nu și-a putut-o ierta niciodată

Regina Elisabeta a II-a a recurs la măsuri extreme pentru a evita un oaspete controversat, ascunzându-se în frunzișul grădinilor Palatului Buckingham. Oaspetele era chiar Nicolae Ceaușescu, în timpul vizitei oficiale din 1978.

Nicolae Ceaușescu a călătorit în Marea Britanie împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, pentru o vizită de stat.

A fost o ocazie istorică, marcând prima dată când un șef de stat comunist a efectuat o vizită de stat în Marea Britanie.

Regina Elisabeta, Ceaușescu și câinii

În documentarul Inside the Crowd: jurnalistul Robert Hardman și fostul ministru de externe Lord David Owen au amintit cum, într-o zi, în timpul vizitei, Regina Elisabeta a II-a a avut o reacție neplăcută când a dat peste Ceaușescu în timp ce își plimba câinii.

„Ea i-a povestit unui oaspete, care la rândul lui mi-a povestit mie, despre momentul când (cuplul Ceaușescu, n.red.) erau în vizită și a ieșit la plimbare cu câinii în grădinile Palatului”, a povestit Robert Hardman în documentar. Jurnalistul a povestit că reginei i-a venit ideea să se ascundă în tufiș când a văzut cuplul prezidențial român apropiindu-se pe o alee din față.

„Așa că, pentru prima și singura oară în viața ei, regina s-a ascuns într-un tufiș din grădina palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi”, a adăugat el.

Jurnalistul a spus că o idee a apărut în mintea monarhului atunci când a zărit cuplul „venind în direcția opusă”.

Potrivit lui Hardman, regina s-a gândit: „Chiar nu pot face față să vorbesc cu ei”.

Lordul Owen a râs în timp ce descria în documentar întâlnirea reginei cu Ceaușescu.

„Regina suportă să aibă mulți oameni diferiți, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea”, a spus el.

„Ea a spus foarte clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a adăugat fostul ministru de externe râzând.

Când Nicolae și Elena Ceaușescu au sosit pentru vizita de stat, au fost întâmpinați de regina Elisabeta și de prințul Philip în gara Victoria din Londra.

O greșeală uriașă

Vizita cuplului Ceaușescu la palatul Buckingham a fost făcută la presiunea Ministerului de Externe de la Londra, care dorea să vândă o flotă de avioane către TAROM.

Ceaușescu a impus părții engleze să îi faciliteze o vizită cu Regina Angliei. Davin Owen, fostul ministru de Externe, a spus ulterior că întreaga călătorie a fost o greșeală uriașă.

„Încerc să mă prefac că nu s-a întâmplat niciodată”, a fost răspunsul scurt al fostului ministru.

Până la urmă, Ceaușescu nu a onorat plata pentru flota de avioane.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...