Gest neașteptat al Rusiei după doborârea dronei Reaper. Ce intenționează să facă oficialii de la Kremlin, propunere îndrăzneață pentru SUA

Mihnea Tălău 15.03.2023, 19:36
Gest neașteptat al Rusiei după doborârea dronei Reaper. Ce intenționează să facă oficialii de la Kremlin, propunere îndrăzneață pentru SUA

Moscova va încerca să recupereze rămășițele unei drone militare americane de supraveghere doborâte în Marea Neagră în urma unei întâlniri cu avioane de vânătoare rusești, a declarat miercuri un înalt oficial rus din domeniul securității.

Rusia vrea să recupereze fragmentele dronei americane MQ-9 Reaper

Armata americană a declarat că un avion de vânătoare rusesc a tăiat elicea dronei. Rusia neagă responsabilitatea pentru prăbușire.

”Rusia vrea să recupereze fragmentele dronei americane MQ-9 Reaper pe care forțele americane au doborât-o în Marea Neagră. Nu știu dacă le putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să facem acest lucru și ne vom ocupa de asta. Sper cu siguranță că vom avea succes”, a declarat Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că este posibil ca drona să nu fie recuperată niciodată, dar că autoritățile americane au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că abilitatea Rusiei de a extrage informații utile de la aparat va fi limitată dacă o echipă rusă va încerca să recupereze epava.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut miercuri Moscovei să își opereze avioanele în siguranță și cu profesionalism, afirmând că ciocnirea dintre un avion de război rusesc și o dronă americană face parte dintr-un model de acțiuni „riscante”.

Măsurile luate de americani pe teritoriul României după incidentul cu drona doborâtă de ruși. Ce se petrece în județele din Dobrogea

Drona americană decolase de la baza sa din România

Washingtonul afirmă că un Su-27 rusesc a atins cu o zi înainte un MQ-9, lăsând drona incontrolabilă și necesitând ca aceasta să fie doborâtă în Marea Neagră, în timp ce Moscova neagă responsabilitatea.

„Acest episod periculos face parte dintr-un tipar de acțiuni agresive, riscante și nesigure ale piloților ruși în spațiul aerian internațional”, a declarat Austin.

Drona americană decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt. MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...