Germania sare în ajutorul Poloniei și România. Va adapta căile ferate pentru a permite exportul cerealelor blocate în Ucraina

Elena Avramescu 20.06.2022, 14:14
Germania sare în ajutorul Poloniei și România. Va adapta căile ferate pentru a permite exportul cerealelor blocate în Ucraina

Germania a decis să sprijine Polonia și România în adaptarea căilor ferate pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale blocate în Ucraina din cauza blocadei maritime ruse, a declarat luni ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Germania, ajutor nesperat pentru Polonia și România

„Șinele de cale ferată trebuie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă potrivite – guvernul german lucrează la asta cu mulți alți actori. Este clar că, în cele din urmă, cu siguranță nu vom reuși să scoatem toate cerealele, dar dacă chiar reușim să eliberăm o parte din ele, pe diferite rute, atunci acest lucru ne va ajuta în timp ce ne confruntăm cu această provocare globală”, a spus aceasta la sosirea la o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană la Luxemburg.

Blocarea de către Rusia a exportului de milioane de tone de cereale ucrainene este o crimă de război, a declarat luni șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

„Solicităm Rusiei să deblocheze porturile ucrainene. Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război, așa că nu îmi pot imagina că va dura mult mai mult”, a spus el reporterilor.

Dispar multe linii ferate din Romania. Decizia care ar schimba complet transportul feroviar
Linii de cale ferata din Romania

Putin spune că cerealele ucrainene pot fi exportate prin Belarus

Președintele rus Vladimir Putin a negat vineri că Moscova împiedică porturile ucrainene să exporte cereale și a spus că cea mai bună soluție ar fi să le expedieze prin Belarus, atâta timp cât sancțiunile împotriva acestei țări sunt ridicate.

Putin, declarând că rapoartele privind interzicerea exporturilor rusești sunt „o cacealma”, a declarat televiziunii naționale că națiunile occidentale încearcă să-și acopere propriile greșeli de politică dând vina pe Rusia pentru problemele de pe piața mondială a alimentelor.

Armata Rusiei a ocupat o mare parte a coastei de sud a Ucrainei, iar navele sale de război controlează accesul în porturile țării la Marea Neagră. Moscova a dat vina pe Ucraina și Occidentul pentru perturbarea rezultată a exporturilor de cereale ucrainene.

„Dacă cineva vrea să rezolve problema exportului de cereale ucrainene – vă rog, cea mai ușoară cale este prin Belarus. Nimeni nu o oprește. Dar pentru aceasta trebuie să ridicați sancțiunile din Belarus”, a spus Putin.

Tot vineri, liderul Belarus Alexander Lukașenko a declarat că Minsk este gata să permită tranzitul cerealelor Ucrainei către porturile germane, poloneze, baltice sau rusești pe teritoriul său, dacă în schimb i se permite să expedieze mărfuri belaruse din acele porturi.

Putin a spus că problemele de pe piețele alimentare mondiale se vor agrava din cauza sancțiunilor britanice și americane asupra îngrășămintelor rusești.

Urmăriți Impact.ro și pe