Germania a luat decizia finală: tancurile Leopard 2 vor ajunge în Ucraina. Reacție furioasă de la Moscova

Mihnea Tălău 25.01.2023, 13:59
Germania a luat decizia finală: tancurile Leopard 2 vor ajunge în Ucraina. Reacție furioasă de la Moscova

Germania a anunțat miercuri că va livra tancuri grele Ucrainei, iar Statele Unite erau pregătite să facă același lucru, o descoperire salutată ca un impuls militar decisiv de către Kiev și condamnată de Moscova ca o provocare nesăbuită.

Germania trimite în Ucraina primă companie de 14 tancuri Leopard 2

Kievul solicită de luni de zile tancuri de luptă occidentale care să ofere forțelor sale puterea de foc, protecția și mobilitatea necesare pentru a străpunge liniile de apărare rusești și a pătrunde în forță pe teritoriul ocupat samavolnic de ruși.

„Câteva sute de tancuri pentru echipajele noastre de tancuri… Iată ce va deveni un adevărat pumn de pumn al democrației”, a scris pe Telegram Andriy Yermak, șeful administrației președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Germania a anunțat că intenționează să trimită o primă companie de 14 tancuri Leopard 2 din propriile stocuri și să aprobe, de asemenea, livrări de la aliații care le folosesc, cu scopul de a furniza Ucrainei două batalioane complete. Un batalion cuprinde în mod normal între trei și patru companii.

Comentând anunțul potrivit căruia Germania va trimite tancuri în Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a declarat: „Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a sprijini Ucraina în măsura posibilităților noastre.

„Acționăm într-o manieră strâns coordonată la nivel internațional”, a spus el într-o declarație.

Reacția furioasă a Moscovei

Mesajul venit din Rusia cu care s-au trezit europenii. Oamenii lui Putin l-au gandit special

Moscova spune că livrările de armament ofensiv modern către Ucraina nu vor face decât să prelungească războiul și să amâne ceea ce ea spune că va fi victoria sa inevitabilă. Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, a declarat că livrările de tancuri de luptă americane ar fi o „altă provocare flagrantă”, scrie Reuters.

„Este evident că Washingtonul încearcă în mod intenționat să ne provoace o înfrângere strategică”, a declarat Antonov pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei.

În ultima săptămână, Rusia și-a intensificat amenințările, aliatul lui Putin, Dmitri Medvedev, afirmând deschis că o putere nucleară care se confruntă cu o înfrângere ar putea folosi arme nucleare.

Mai mult, un fragment din programul condus de Vladimir Soloviev, la postul oficial de televiziune Rossia-1, a fost postat pe Twitter de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

”Dacă comandantul-șef (Putin – n.r.) ordonă bombardarea Dresdei, mergem! Mai întâi Dresda, apoi… Nu ne vom opri aici. Asta vreau să spun. Nu ne vom opri nicăieri, așa cum germanii nu se opresc acum”, a spus unul dintre interlocutorii principalului propagandist al Kremlinului.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...