George Niculescu anunță noi măsuri de pe lista ministerului Energiei: „De foarte mult timp nu am mai văzut asemenea sume disponibile pentru a fi investite”

Elena Avramescu 28.10.2022, 12:27
George Niculescu anunță noi măsuri de pe lista ministerului Energiei: „De foarte mult timp nu am mai văzut asemenea sume disponibile pentru a fi investite”

Secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu, a vorbit vineri la Solar Energy Bucharest Summit, unde a dat mai multe declarații, însă principala temă de discuții a reprezentat-o noile investiții pregătite pentru energie.

Soluțiile propuse pentru ieșirea din criza energetică

Se pare că cea mai bună soluție pentru a trece de această criză o reprezintă investiţiile, astfel că sumele disponibile în noi capacităţi de producere de energie electrică din fotovoltaic şi eolian sunt de peste 457 milioane de euro.

„O să încep prin a vă spune câteva cuvinte despre măsurile pe care Ministerul Energiei le ia pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung pentru a combate criza din energie în care ne aflăm. O criză care, din punctul meu de vedere, este centrată pe două paliere şi vorbim de security of supply şi de preţuri.

Pe termen scurt, Guvernul României, prin Ministerul Energiei şi alături de Parlament, a introdus o serie de măsuri pentru a proteja o bună parte din consumatorii casnici şi din consumatorii non-casnici în ceea ce priveşte creşterile mari de preţuri la energie electrică şi la gaze naturale. Ştiţi foarte bine de Ordonanţa 118, Ordonanţa 27 şi Ordonanţa 119. Măsuri luate pe termen scurt pentru a încerca să atenueze impactul pe care scumpirile acestor comodităţi le au în viaţa de zi cu zi a noastră.

Pe termen mediu şi lung, personal, consider că soluţia sănătoasă pentru a adresa această criză o reprezintă investiţiile. De foarte mult timp nu am mai văzut asemenea sume disponibile pentru a fi investite în noi capacităţi de producere de energie electrică şi vreau să mă refer la call-ul de proiecte pe care Ministerul Energiei l-a încheiat pe 22 mai, de 457 milioane de de euro, pentru instalarea a aproximativ 950 de megawaţi din fotovoltaic şi din eolian”, a spus George Niculescu, potrivit Agerpres.

George Niculescu anunta noi masuri de pe lista ministerului Energiei
George Niculescu

Se pare că toate aceste investiții sunt vitale chiar și pentru transportul energiei de la locul de producţie către consumatori. În acest sens, Compania Naţională Transelectrica a reușit să beneficieze de o finanţare de peste 400 milioane de euro, cu scopul de a dezvolta capacităţi și de a întări capacitatea de transport.

Nu trebuie uitat nici Fondul de Modernizare, căruia i s-a alocat un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro pe an ce vizează investiţii în noi capacităţi de producere de energie electrică cu emisii scăzute. George Niculescu a ținut să mai menționeze că principalul interes este de a se focusa pe tranziţia energetică, astfel că în 2023, o să fie revizuită ţinta de energie regenerabilă, de la 30,7%, pentru a putea fi crescută.

Mai mult, se pare că vor fi puse la dispoziţie şi fonduri din PNRR şi din Fondul de Modernizare pentru instalarea unor noi capacităţi de producţie, pentru a putea transporta noi megawaţi, de a distribui noi megawaţi, și chiar va exista o linie de finanţare specială pentru operatorii de distribuţie de un miliard de euro.

În încheiere, secretarul de stat din Ministerul Energiei a ținut să precizeze că nu se va lua în considerare supraimpozitarea noilor capacităţi de producere a energiei electrice.

La evenimentul Solar Energy Bucharest Summit, la care participa George Niculescu, sunt prezenţi producători de echipamente şi furnizori de soluţii pentru producerea energiei solare din alte ţări, precum China, Italia, Spania, Germania, Turcia, Ucraina şi Ţările de Jos.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...