Generator electric: cum îl alegi pe cel mai bun. Te poate salva în cazul unei pene de curent generale

Anca Manolica 25.11.2022, 13:20
Generator electric: cum îl alegi pe cel mai bun. Te poate salva în cazul unei pene de curent generale

Atunci când apare o pană de curent neplanificată în locuința ta, te poți confrunta cu o listă lungă de neplăceri și cheltuieli, inclusiv mâncare stricată, țevi înghețate, subsoluri inundate și pereți mucegăiți. În acest caz, un generator electric va fi întotdeauna o salvare. De asemenea, acesta este indispensabil pentru efectuarea lucrărilor de exterior și pentru securitatea sistemului electric. Iată cum îl alegi pe cel mai bun.

Cum alegi cel mai bun generator electric pentru nevoile tale

Dacă ești în căutarea unui generator electric, este bine să te informezi temeinic înainte, cu privire la tipurile de generatoare electrice existente pe piață, la caracteristicile lor și la modul de utilizare.

Un generator electric este mereu bine-venit într-o locuință, mai ales în cazul penelor de curent. Așadar, iată câteva sfaturi de care trebuie ținut cont atunci când faci o achiziție de acest fel, potrivit pestre.ro:

Generator monofazat sau trifazat?

Generatoarele de curent produc energie electrică monofazată sau trifazată. Așadar, se folosește tipul de energie pe care o utilizează tablourile de branșare la rețeaua electrică națională. În cazul locuințelor și întreprinderilor mici se folosește, de regulă, energie monofazată.

1. Puterea furnizată

În alegerea unui generator de curent, puterea furnizată se alege în funcție de consumatorii care urmează să fie alimentați. De asemenea, mai trebuie ținut cont și de tipul consumatorilor: inductivi și rezistivi.

Diferența dintre aceștia este nivelul de consum înregistrat la pornire față de funcționare. Cei inductivi consumă mai mult la pornire (frigider, aer condiționat, pompă de apă, hidrofor), în timp ce consumatorii rezistivi au un consum constant mereu (becuri cu filament, calorifere electrice, plite electrice, reșouri electrice, televizoare).

În funcție de tipul consumatorilor, trebuie să ții cont și de curentul absorbit la pornire, astfel, în cazul unui consumator inductiv, curentul absorbit la pornire va fi de câteva ori mai mare decât curentul de funcționare, așa că generatorul de curent trebuie astfel dimensionat încât să poată acoperi curentul de pornire al respectivului consumator.

2. Tensiunea furnizată

Pentru a adapta generatorul electric la tensiunea consumatorilor, este necesar un generator electric monofazat (230 Volti), fie un generator electric trifazat (400 Volti și 230 Volti).

Aceasta diferență este esențială, fiindcă nu se poate folosi un generator trifazat pentru consumatori trifazați deoarece acesta nu va furniza puterea necesară pe un singur circuit, ci o va împarți pe trei faze.

Cum alegi cel mai bun generator electric pentru nevoile tale
Cum alegi cel mai bun generator electric pentru nevoile tale

3. Sistemul de pornire

Acesta este elementul care determină și prețul. În cazul unui sistem de pornire pe sfoară, ca la motoarele de barcă sau drujbe, generatorul va avea un preț mai mic.

A doua variantă este cea a pornirii electrice, la cheie ca la mașină precum și varianta pornirii aurosii, cea recomandată, de altfel, în general utilizatorilor casnici pentru a le asigura confortul din punct de vedere al distribuției curentului.

Mai există și varianta generatoarelor de curent echipate cu ambele sisteme de pornire, atât la sfoară cât și electric.

4. Combustibilul folosit

În funcție de tipul de combustibil, acestea pot avea motoare pe benzină sau pe motorina. La fel ca și în cazul mașinilor fiecare tip de motor are avantaje și dezavantaje specifice, iar cel mai bun se alege doar în funcție de utilitate.

Avantaje generatoare cu motor diesel: consum redus de combustibil, costuri de mentenanță reduse, putere mare la turație mica (1.500 rpm), randamente bune la puteri peste 15 kVA.

Avantaje generatoare cu motor pe benzină: porniri mai ușoare în condiții de temperatură scăzută, masă redusă, ușor de întreținut, dimensiuni de gabarit reduse, preț redus. Turația este de 3.000 rpm cu puteri până la 15 kVA.

5. Regimul de lucru

Este un factor foarte important atunci când alegi între un generator de curent cu motor pe benzină sau pe motorină. În cazul unei utilizări de 8-10 ore pe zi se recomandă cel pe benzină.

Motorul pe motorină are un consum mai redus, însă vine cu un cost mai mare, care se amortizează numai printr-un regim intensiv de funcționare, de peste 10 ore.

Citește și: Primul exercițiu de Blackout în România. Ce trebuie să faci dacă rămâi fără curent și gaze trei zile

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...