General american: „Potențialul de conflict internațional crește”. Ce spune despre construirea de baze militare în România

Beatrice Dumitru 06.04.2022, 09:58
General american: „Potențialul de conflict internațional crește”. Ce spune despre construirea de baze militare în România

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a aruncat în aer pacea în Europa și a devenit o amenințare la adresa securițății continentului. Șeful Statului Major al SUA a avertizat că Rusia și China, cele două puteri globale, vor să schimbe în mod fundamental ordinea globală, iar potenţialul unui „conflict internaţional semnificativ crește”.

Invadarea Ucrainei, cea mai mare amenințare la adresa păcii

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley și secretarul Apărării Lloyd Austin au apărut în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților pentru prima data de la începerea războiului în Ucraina. Cei doi lideri ai Pentagonului au spus că amenințările atât din partea Rusiei, cât și din partea Chinei rămân semnificative.

Generalul Mark Milley a declarat că lumea devine din ce în ce mai instabilă și că „potențialul unui conflict internațional semnificativ crește, nu scade”. Acesta a subliniat că invadarea Ucrainei reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii, în cei 42 de ani în care a servit în armata americană, dar a adăugat că este „încurajator” să vedem cum lumea se adună în jurul Ucrainei, notează CNN.

General american: „Potențialul de conflict internațional crește”. Ce spune despre construirea de baze militare în România
Războiul din Ucraina, amenințare la adresa păcii din Europa.

„Invadarea Ucrainei amenință să submineze nu numai pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală, pe care părinții mei și o generație de americani s-au luptat atât de mult să le apere Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, ambele intenționează să schimbe în mod fundamental ordinea globală actuală bazată pe reguli. Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul de conflict internațional crește semnificativ, nu scade”, a declarat generalul Mark Milley.

Ce spune despre înființarea bazelor permanente în țările din estul Europei

Parlamentarii s-au concentrat asupra armelor care au fost furnizate Ucrainei, întrebând dacă se poate face mai mult, deoarece autoritățile de la Kiev continuă să ceară mai mult armament. Mark Milley a spus că SUA vor sprijini înființarea de baze permanente în țările din estul NATO, precum Polonia și Țările Baltice, dar a adăugat că este de părere că forțele americane ar trebui să se rotească pentru a crea un factor de descurajare, fără a suporta costurile pentru mutarea familiei, înființarea de școli și alte măsuri necesare atunci când o bază permanentă din SUA este stabilită în străinătate.

Cred că mulți dintre aliații noștri europeni, în special cei din Țările Baltice sau Polonia sau România sau din altă parte, sunt foarte dispuși să inființeze baze permanente. Le vor construi, vor plăti pentru ele, pentru ca noi să trecem prin rotație. Așadar, obținem efectul prezenței permanente a forțelor, dar trupele nu staționeză permanent acolo timp de 2-3 ani”, a explicat el.

Lloyd  Austin a spus că NATO încă discută cum ar trebui să-și consolideze prezența permanentă în Europa de Est. SUA au circa 67.000 de soldaţi staţionaţi în permanenţă în Europa, mai ales în Germania, Regatul Unit şi Italia

Urmăriți Impact.ro și pe