Gazprom anunță că la iarnă prețul la gaz se va tripla: „Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”

Mihnea Tălău 16.08.2022, 16:42
Gazprom anunță că la iarnă prețul la gaz se va tripla: „Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”

Compania Gazprom a prezentat o analiză a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „în ritmul actual, la iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”.

Putin folosește Gazprom ca pe un instrument de șantaj

Reprezentanții companiei controlate direct de Kremlin au amintit într-o postare plasată marți pe grupul său de Telegram, despre nevoia „europenilor de a-și umple depozitele de gaze, aflate acum la „un nivel mult mai scăzut decât în iarna 2019-2020”.

Din luna februarie, de la începutul invaziei Ucrainei, Vladimir Putin a folosit cea mai mare companie producătoare de gaze din lume ca pe un instrument de șantaj. El a condiționat livrările de gaze naturale de punerea în folosință a conductei Nord-Stream 2 sau de plata gazului în ruble. Prețul a fluctuat în funcție de declarațiile șefului de la Kremlin. Iarna anului trecut a fost momentul în care Europa plătise cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, tot după o serie de dispute geopolitice între Putin și Occident. Atunci, europenii plăteau circa 2400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, informează Digi24.

Ultimul discurs al liderului de la Kremlin a făcut ca piața europeană de gaze să fie din nou perturbată. Prețul gazelor se cifra marți la aproximativ 2500 de dolari pentru o mie de metri cubi. În mesajul publicat acum de cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume – Gazprom, rușii vorbesc și despre nevoia țărilor europene de a-și umple depozitele naționale cu gaze naturale.

Miliardarul rus care are curaj sa-l critice pe Vladimir Putin si invazia Rusiei. „Nu vreau sa traiesc intr-un buncar, ca Putin”

Motivele creșterii prețurilor

Conform calculelor făcute de Gazprom, Europa ar mai avea nevoie de 23,8 miliarde de metri cubi de gaze pentru ca depozitele să ajungă la același nivel de umplere ca în iarna 2019-2020.

Reprezentanții companiei au și identificat motivele creșterii prețurilor, „tensiunile cu Rusia” fiind primul dintre acestea.

Kievul a închis una dintre rutele Gazprom pentru exporturile către Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 către Germania, pe fondul disputei privind echipamentele.

În general, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, până la 78,5 miliarde de metri cubi, între 1 ianuarie și 15 august 2022, iar producția a scăzut cu 13,2%, până la 274,8 miliarde de metri cubi, comparativ cu anul trecut, se precizează în comunicatul companiei rusești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...