Gazprom a hotărât să închidă gazoductul către vestul Europei. Motivul invocat de firma rusească

Ana Anitoiu 12.05.2022, 17:09
Gazprom a hotărât să închidă gazoductul către vestul Europei. Motivul invocat de firma rusească

Gazprom a anunțat, joi, că a hotărât să închidă gazoductul Yamal către vestul Europei, la mai bine de două luni de când președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declanșat un război în Ucraina. Gigantul rus a spus care este motivul pentru care a luat această decizie.

Motivul pentru care Gazprom a decis să închidă gazoductul către vestul Europei

Mai exact, Gazprom a anunțat că nu va mai exporta gaz prin Polonia către vestul Europei, prin intermediul conductei Yamal-Europa. Decizia a fost luată după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva companiei ce deține și exploatează secțiunea poloneză a gazoductului.

„A fost instituită o interdicție a tranzacțiilor și plăților către entitățile sancționate. Pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol GAZ pentru a transporta gazul rusesc prin Polonia”, au transmis reprezentanții Gazprom.

Rusia a sancționat, miercuri seara, mai ales filialele europene ale gigantului Gazprom, inclusiv cea a Germaniei. În plus, a impus sancțiuni împotriva companiei poloneze ce deține și operează gazoductul Yamal-Europa în Polonia, prin intermediul căreia este transportat gazul rusesc în Europa.

Gazprom a hotarat sa inchida gazoductul catre vestul Europei
Vladimir Putin

Vladimir Putin, mesaj către Occident referitor la gazele naturale

Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj pentru Occident, joi, referitor la gazele naturale. Liderul de la Kremlin i-a dat asigurări că nu va avea de suferit mai mult decât Rusia în urma sancțiunilor pe care le-a impus împotriva Moscovei. În plus, el s-a lăudat că economia rusă rezistă la „provocări exterioare”.

Vladimir Putin a transmis că cei care au impus sancțiunile împotriva Rusiei au fost ghidați de „ambițiile lor umflate și oarbe” și de „rusofobie”. Președintele rus a adăugat că autorii sancțiunilor aplicate Moscovei aplică, de fapt, o lovitură mai puternică asupra propriilor lor interese naţionale, propriilor lor economii şi asupra prosperităţii propriilor lor cetăţeni.

„Noi vedem acest lucru în primul rând uitându-ne la o creştere puternică a inflaţiei în Europa, care atinge 20% în anumite ţări. Este evident că (…) o continuare a obsesiei sancţiunilor va conduce inevitabil la consecinţele cele mai dificile pentru Uniunea Europeană (UE), cetăţenii ei.

În ceea ce o priveşte, Rusia reuşeşte cu siguranţă să înfrunte provocări exterioare, mulţumită politicii sale macroeconomice responsabile din ultimii ani şi graţie deciziilor sistemice vizând să-i consolideze suveranitatea economică şi securitatea tehnologică şi alimentară”, a transmis Vladimir Putin.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că vinovatul pentru inflația crescută din România este Vladimir Putin. Șeful statului a precizat că această criză ce a fost provocată de liderul rus se va prelungi chiar și în cazul în care războiul din Ucraina se va încheia mâine.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...