Gaura imensă apărută într-un deșert aproape de Europa. Localnicii sunt extrem de speriați

Stan Filon, Cristi Ionică 27.06.2021, 10:00

Oamenii de știință încă nu au aflat cum s-a format o gaură imensă în scoarța pământului. Oamenii din Yemen se tem de această gaură despre care spun că ar fi, de fapt, o poartă către iad, prin care mai trec câteodată duhuri rele. Nici măcar adâncimea sa nu este cunoscută.

Gaura imensă apărută într-un deșert aproape de Europa

Gaura misterioasă s-a format în solul galben-brun al deșertului, în estul Yemenului, însă nimeni nu știe când. Nici măcar cu aproximație. Un cercetător local spune că aceasta ar putea avea milioane și milioane de ani vechime. Până acum, această poartă spre iad, cum îi spun localnicii, nu pare să fi fost cercetată intens. Unul dintre motive ar fi că oamenii se tem de superstiții.

Cu toate acestea, puțul Barhout, cunoscut și sub numele de ”Fântâna iadului” sau ”Gura iadului”, îi fascinează pe oamenii de știință, care încă nu au explicații clare pentru originea sa și tocmai de aceea este înconjurată de povești cu demoni și spirite malefice.

Gaura imensa aparuta intr-un desert aproape de Europa
Gaura imensa aparuta intr-un desert aproape de Europa

Poarta către iad

La aproximativ 1.300 de kilometri est de capitala Sanaa, în apropiere de granița cu Omanul, puțul Barhout este o gaură naturală uriașă, apărută în deșertul din provincia yemenită Al-Mahra, la Hadhramaut. Are o lățime de 30 de metri și o adâncime estimată între 100 și 250 de metri.

Soarele pătrunde superficial în gaura respectivă, așa că nu se pot vedea prea multe, de afară. ”Este foarte adâncă, nu am ajuns niciodată pe fundul ei, este prea puțin oxigen și nu există ventilație”, spune Salah Babhair, directorul general al autorității locale pentru studii geologice și resurse minerale. ”Am mers să inspectăm zona și am intrat în puț. Am ajuns la o adâncime de peste 50-60 de metri și am observat lucruri stranii în interior. Am simțit și un miros ciudat… Este foarte misterios totul”, subliniază geologul.

Salah Babhair estimează că puțul are o vechime de ”milioane și milioane” de ani. ”Aceste locuri au nevoie de mai mult studiu, de cercetări și investigații”, spune el. Deocamdată, camerele video care au fost introduse înăuntru nu au putut aduce informații relevante, din lipsa luminii suficiente.

Chris Fogwill, profesor la Universitatea Keele, crede că gaura din Yemen este mai degrabă cauzată de eroziunea calcarului sau de mișcărea sărurilor (saramurii) geologice, iar marginile ei sugerează că nu este deloc nouă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...