Gata, vestea așteptată de milioane de români a venit. Cum se va da vaccinul

Andreea Bisinicu 28.11.2020, 16:24
Gata, vestea așteptată de milioane de români a venit. Cum se va da vaccinul

Gata, vestea așteptată de milioane de români a venit. Cum se va da vaccinul anti-COVID-19. Guvernul a aprobat strategia de vaccinare împotriva virusului COVID-19. Care sunt persoanele care au prioritate la vaccin.

Cine sunt românii care vor avea prioritate la vaccinul anti-COVID-19

Vestea pe care toți românii o așteptau a sosit, într-un final. Guvernul României a aprobat strategia de vaccinare anti-COVID-19 propusă de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2, scrie Digi24. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de vineri, 27 noiembrie 2020. Conform cancelariei prezindețiale, a fost stabilită ordinea vaccinării populației împotriva virusului Sars-Cov-2 precum și categoriile de români care vor avea prioritate la vaccinare. Pe scurt, cine sunt cei care vor fi primii la rând, pentru a fi vaccinați împotriva coronavirusului? Este vorba despre bolnavii cronici, medicii și personalul din sistemele medical și sanitar, persoanele din categoria de risc și angajații din anumite „domenii-cheie”. Specialiștii preconizează că aproximativ 70% din populația României va fi vaccinată împotriva virusului COVID-19.

„Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptată, au fost stabilite grupurile prioritare: personalul din domeniul Sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii-cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii”, a declarat șeful Cancelariei, potrivit Agerpres.

Ce presupune strategia de vaccinare împotriva coronavirusului

Șeful cancelariei prezindențiale a specificat că vaccinarea anti-COVID-19 va fi gratuită și voluntară. Cu alte cuvinte, românii vor alege dacă vor sau nu să facă parte din acest proces, care se va realiza în etape. Cu toate acestea, Guvernul României face apel la populația României să respecte, în continuare, măsurile de precauție și protecție în perioada pandemiei de coronavirus. Potrivit Strategiei de vaccinare, din grupurile prioritare pentru vaccinarea anti-COVID-19 face parte tot personalul din domeniul sănătăţii, la fel ca cel din centrele rezidenţiale, populaţia cu risc ridicat de infectare, precum şi personalul din domenii-cheie în buna funcţionare a societăţii.

Strategia de vaccinare împotriva coronavirusului stabilește întregul proces și lanț de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la cum vor fi organizate și depozitate vaccinurile. De asemenea, se va stabili păstrarea lanțului de frig și se va monitoriza cât de sigur și eficace este acest vaccin anti-COVID-19. După această primă etapă, va urma un alt val de vaccinări a cetățenilor care nu sunt încadrați în categoriile de risc ridicat.

Cine sunt romanii care vor beneficia primii de vaccinul anti-COVID-19
Cine sunt romanii care vor beneficia primii de vaccinul anti-COVID-19

Când va fi disponibil vaccinul anti-COVID-19 în România

Potrivit Comisiei Europene, utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19, fabricate de firmele Pfizer și Moderna, în Uniunea Europeană ar putea fi autorizată în a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020. Astfel, blocul comunitar a încheiat un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccin. Totodată, a încheiat un acord cu gigantul farmaceutic francez Sanofi și a rezervat 300 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin, scru cei de la biziday.ro. Banii vor fi folosiţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncă şi alte măsuri similare menite sã protejeze angajaţii şi persoanele care desfãşoarã o activitate independentă.

În urmă cu câteva zile, Florin Cîțu anunța, pe pagina lui oficială de Facebook, că a semnat plata avansului către Comisia Europeană pentru procurarea vaccinul anti-COVID-19, în valoare de 12 milioane de euro. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța la începutul lunii septembrie 2020 că România va primi prin Comisia Europeană 10,7 milioane de doze de vaccin împotriva virusului COVID-19. Mai exact, se pare că României îi revin 1.290.000 de doze de vaccin, aproximativ patru procente din prima tranșă de 30 de milioane de doze.

„Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, potrivit comunicatului.

Urmăriți Impact.ro și pe