Gata cu primăvara, se întoarce iarna. Weekend cu ninsori şi frig, în România

Stan Filon 05.03.2021, 08:07
Gata cu primăvara, se întoarce iarna. Weekend cu ninsori şi frig, în România

Iarna revine cu un episod plin de ninsoare și temperaturi scăzute! Administrația Națioanlă de Meteorologie a emis prognoza pentru weekend, iar veștile nu sunt deloc bune. Temperaturile vor scădea brusc în toata țara, iar ninsorile își vor face din nou apariția.

Se întoarce iarna, în weekend

Vremea va intra într-un nou proces de răcire accentuată începând de vineri, iar în depresiuni va fi chiar ger. Pe fondul scăderii temperaturilor, vor apărea intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, iar precipitaţiile se vor înmulţi. Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că în următoarele două zile, mai ales în partea de nord şi nord vest a ţării, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru perioada din calendar.

În estul Transilvaniei, temperaturile vor scădea chiar sub minus zece grade Celsius, pe timpul nopții, în timp ce pe litoral minimele vor fi de minus un grad. Vântul va bate cu putere şi este posibil să se înregisteze lapoviţă şi ninsoare în mai multe zone, inclusiv în Bucureşti. Se pare că este ultima afișare a iernii din acest an, deoarece episodul de vreme rece va face loc, în interval de câteva zile, unuia de încălzire accentuată. La mijlocul săptămânii viitoare se va ajunge la temperaturi ce pot depăși 16-17 grade Celsius, a mai afirmat directorul ANM.

Se intoarce iarna, in weekend
Se intoarce iarna, in weekend

Bill Gates încearcă să refacă stratul de Ozon

Vestea proastă pe care ne-o dau meteorologii este că trebuie să ne obișnuim cu astfel de schimbări rapide, însoție uneori de fenomene meteo severe, pentru că în anii viitori vor deveni o normalitate. Una dintre cauzele care duc la schimbările climatice este lărgirea găurii din stratul de ozon.

Bill Gates a donat o sumă importantă de bani oamenilor de știință de la Harvard University pentru a găsi soluții în această problemă majoră. Foarte curând, echipa de cercetători urmărește să ridice o incărcătură de carbonat de calciu cu un balon de înaltă altitudine până la 20 de km deasupra solului. O cantitate mică de substanță, între 100 g și 2 kg, va fi eliberată pentru a crea un strat lung de un kilometru și cu un diametru de 100 m. Balonul va face măsurători ale schimbărilor.

Scopul final este de a măsura cum modifică aerosolii chimia stratosferei. Aceste particule au menirea de a răci planeta prin reflexia razelor solare. ”Testul nu va reprezenta nicio amenințare la adresa oamenilor sau a mediului. Carbonatul de calciu este un compus chimic netoxic, comun în natură. Nu încercăm de exemplu, să testăm dacă este posibil să împrăștiem lumina solară înapoi în spațiu, deoarece nu există nicio incertitudine științifică importantă despre această chestiune”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...