Garda Forestieră Națională, înființată de Guvern. Va încerca să oprească tăierea ilegală a pădurilor

Ioana Bucur, George Capoeanu 30.06.2021, 21:51
Garda Forestieră Națională, înființată de Guvern. Va încerca să oprească tăierea ilegală a pădurilor

România a făcut un pas important în lupta cu defrișările ilegale. La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanță de Urgență cu privire la Garda Forestieră Națională. Cum va încerca tăierea ilegală a pădurilor.

Garda Forestieră Națională, înființată de Guvern

Garda Forestieră Națională, înființată de Guvern. În ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobată Ordonanța de Urgență ce prevede apariția noii instituții publice.

Aceasta va funcționa ca structură de specialitate a administraţiei publice centrale ce răspunde de silvicultură. Garda Forestieră Națională va fi finanțată integral de la bugetul de stat şi se va afla în subordinea autorităţii publice centrale pentru silvicultură.

„Această măsură vine ca urmare a evoluţiei continue a activităţilor în domeniul silvic, în vederea obţinerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracţionalităţii de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar şi pentru întărirea capacităţii de control şi monitorizarea fondului forestier”, a subliniat ministrul Tanczos Barna, citat într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Ministerul Mediului.

Atât structura organizatorică, numărul de personal, atribuţiile şi competenţele Gărzii Forestiere Naţionale şi ale Gărzilor forestiere din subordine se vor stabili prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de minim 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Instituția va fi condusă de un inspector general, ce va avea rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajaţi în condiţiile legii.

Garda Forestieră Națională, înființată de Guvern

Cum va încerca să oprească tăierea ilegală a pădurilor

Printre atribuțiile principale ale Gărzii Forestiere Naționale se numără:

  • coordonarea activitatăţii gărzilor forestiere;
  • avizarea propunerilor de acte normative emise de gărzile forestiere;
  • controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional;
  • controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional;
  • controlarea trasabilităţii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare;
  • realizarea de sinteze şi analize de risc privind fondul forestier naţional şi fondul cinegetic.

Ministerul Mediului a transmis că Gărzile Forestiere vor fi responsabile de implementarea, monitorizarea şi controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, dar şi a aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional. Gărzile forestiere vor monitoriza şi controla trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare şi vor elabora rapoartele operative pe care le vor transmite către Garda Forestieră Naţională, în vederea realizării de sinteze şi analize de risc privind fondul forestier naţional şi fondul cinegetic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...