Gabriela Szabo, câștig de cauză în procesul cu Nicușor Dan. Ce îl obligă instanța pe primar, decizia nu este definitivă

Ana Anitoiu 23.11.2022, 21:36
Gabriela Szabo, câștig de cauză în procesul cu Nicușor Dan. Ce îl obligă instanța pe primar, decizia nu este definitivă

Tribunalul București i-a dat câștig de cauză Gabrielei Szabo în procesul cu Nicușor Dan. Hotărârea instanței, ce nu este definitivă, se referă la unele obligații pe care le are Primarul General al Capitalei față de fosta campioană la atletism pe care a îndepărtat-o, în luna iunie, de la conducerea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Bucureşti.

Gabriela Szabo, victorie în procesul cu Nicușor Dan

Gabriela Szabo a anunțat, miercuri, pe rețelele sociale, că Tribunalul Bucureşti a anulat decizia primarului Capitalei, Nicușor Dan, de a o detașa de la conducerea Clubului Sportiv Municipal Bucureşti, şi a hotărât să fie reîncadrată în funcţia de director general.

Totodată, Tribunalul București a stabilit ca Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, să îi plătească Gabrielei Szabo daune morale în valoare de 10.000 de lei, precum și să achite cheltuielile de judecată.

„Cred cu tărie că actul de justiţie se înfăptuieşte exclusiv de instanţele de judecată. Continui să cred că într-o societate civilizată este obligatoriu a fi respectat dreptul fiecărei persoane la demnitate şi onoare. Sunt profund recunoscătoare tuturor celor care mi-au fost alături în această perioadă”, a transmis Gabriela Szabo, pe Instagram.

Primul pas important catre dezvoltarea trenului metropolitan
Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan. Foto: Inquam Photos / George Călin

Cum și-a motivat Nicușor Dan decizia referitoare la Gabriela Szabo

Primarul General al Capitalei a anunțat pe 3 iunie că a demis-o pe Gabriela Szabo de la conducerea CSM București, menționând că principalul motiv este reprezentat de rezultatele slabe înregistrate în ultima perioadă de acest club sportiv.

„Directorul general al CSM, Gabriela Szabo, va fi detaşată la conducerea Centrului Dalles, iar în locul ei va fi numit interimar unul dintre directorii adjuncţi. Înainte de a lua această decizie, am discutat cu membrii Consiliului de Administraţie al CSM Bucureşti, iar concluzia a fost clară – schimbarea e necesară.

Actuala conducere a ratat obiective competiţionale, a determinat plecarea unor oameni valoroşi şi a avut un management defectuos (decizii pripite şi fără consultare, dar şi tergiversarea luării altor decizii, incapacitatea de a armoniza relaţiile interne, abordări conflictuale în interacţiunile cu şefii secţiilor sportive).”, a anunțat atunci Nicușor Dan, pe Facebook, precizând că are „toată prețuirea” pentru performanțele sportive ale Gabrielei Szabo.

Nicușor Dan, sesizare la DNA cu privire la CSM București și Gabriela Szabo

De asemenea, Nicușor Dan a anunțat că va sesiza DNA pentru nereguli ce au fost depistate la CSM București în urma verificărilor Corpului de Control ce au vizat activitatea clubului din perioada 2017 – 2022. Primarul a precizat că au fost acordate prime ilegal, unul dintre beneficiari fiind Gabriela Szabo,

„În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).

O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM Gabriela Szabo, tot sub formă de primă”, a anunțat Nicușor Dan.

Totodată, primarul a transmis că a fost identificat de către Corpul de Control un posibil conflict de interese, după ce conducerea CSM București a semnat un contract în anul 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

„Pe lângă aceste probleme, s-a constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității. Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).

De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate”, a adăugat Nicușor Dan.

Primarul a mai menționat că nu există o procedură referitoare la transferul sportivilor, cu privire la criteriile ce trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt ce a dus de-a lungul timpului la pierderi financiare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...