Gabriela Firea, martor în dosarul 10 august. Faptele care i-au adus Ministrului Familiei audierea la Parchetul General

Anca Manolica 18.01.2023, 20:13
Gabriela Firea, martor în dosarul 10 august. Faptele care i-au adus Ministrului Familiei audierea la Parchetul General

Fostul primar general al Capitalei a fost martor în dosarul 10 august. Gabriela Firea a fost audiată în cursul serii de miercuri, 18 ianuarie, la Parchetul General, în dosarul privind violențele din Piața Victoriei care au avut loc în vara anului 2018. Ce a declarat la ieșirea de la audieri.

Gabriela Firea, audiată la Parchetul General ca martor în „Dosarul 10 august”

Ministrul Familiei din partea PSD a fost audiată miercuri seară, 18 ianuarie, la Parchetul General, ca martor, în Dosarul privind violențele care au avut loc în Piața Victoriei la data de 10 august 2018. La ieşirea de la audieri, Gabriela Firea a spus că a fost chemată ca martor și că discuţia a făcut referire la documentele de delegare.

În data de 10 august 2018, fostul edil al Capitalei își delega atribuţiile viceprimarului de atunci Aurelian Bădulescu. La acea dată, în Piaţa Victoriei din Bucureşti fusese anunţat un miting care s-a soldat cu multe acte de violență.

Ce s-a întâmplat pe 10 august 2018

Cunoscut drept „mitingul diasporei”, acesta a fost promovat cu surle și trâmbițe, mai ales în mediul online. În Piața Victoriei se adunau în acea zi peste 100.000 de români veniți din toate colțurile lumii, care au scandat împotriva regimului PSD instituit de Liviu Dragnea.

Demonstrațiile antiguvernamentale au luat însă amploare și au dus la violențe fără precedent. Circa 500 de persoane au avut necesitat îngrijiri medicale, după ce Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor. După acea zi, peste 700 de persoane au mers și au depus plângeri penale după ce au fost agresate sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor.

Gabriela Firea, martor în dosarul 10 august / Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Gabriela Firea, martor în dosarul 10 august / Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Totodată, aproximativ 70 de oameni au ajuns la camera de gardă, printre care și jandarmi. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Ştefaniei Nistor, care a fost lovită cu pumnii şi picioarele într-o busculadă, după care i-a fost furat pistolul din dotare.

Dosarul se află la Parchet

În urma violențelor fără precedent, s-a deschis imediat un dosar, care a fost închis în 2020 de DIICOT. În dosar au fost puși sub urmărire penală foștii şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, la acea vreme secretar de stat în Ministerul de Interne.

În iulie 2021, dosarul se redeschidea, judecătorul Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București motivând faptul că DIICOT a clasat dosarul fără să audieze victime sau suspecți și nu a cerut probe pe care le avea la îndemână.

În luna aprilie a anului trecut, ancheta a fost reluată de Secția Militară a Parchetului General, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obținut în instanță redeschiderea dosarului. Iată că, la aproape cinci ani de la producerea evenimentelor, dosarul încă nu a ajuns în instanță.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...