Fusul orar. Cine l-a inventat, de fapt. Iată și la ce folosește

Nicu Stan 08.11.2021, 20:49
Fusul orar. Cine l-a inventat, de fapt. Iată și la ce folosește

Pentru cei care planifică călătorii în țări mai îndepărtate este foarte important să cunoască fusurile orare ale statelor respective. Astfel, vor putea știi cu exactitate ora reală la care aterizează avionul sau programul diverselor activități la care doresc să participe.

Cine a inventat, de fapt, fusurile orare. Cât de utile sunt aceste fusuri orare

Călătoria în țari mai îndepărtate presupune printre altele și adaptarea la fusuri orare diferite față de țara de plecare. Informația referitoare la fusurile orare este atât de obișnuită pentru omul modern și ușor de aflat, încât nici nu ne mai cramponăm prea tare din cauza ei.

În schimb, este foarte interesant cum s-a ajuns la un consens în privinţa orei pe Pământ, dar și cum se măsura timpul înainte de apariția fusurilor orare.

Sandford Fleming, inventatorul fusurilor orare
Sandford Fleming, inventatorul fusurilor orare

Fusuri orare, disponibile pe internet

Acum, statele și fusurile lor orare se găsesc la o simplă căutare pe internet. Fusururile orare au devenit o simplă formalitate, însă una importantă atunci când călătorim într-o anumită țară și trebuie să ținem cont de alte fusuri orare, respectiv de ora de aterizare, programul magazinelor, programul evenimentelor la care vrem să ajungem…etc.

Cu toate astea, multă lume și-a pus măcar o dată întrebarea cum s-a ajuns la un consens în privinţa fusurilor orare pe glob sau cum se măsura timpul înainte de apariția acestor fusuri orare.

Cum se stabilea ora înainte de aceste fusuri orare

Până spre finalul secolului al XIX-lea, fiecare stat, ba mai mult, chiar fiecare oraş dintr-un stat, îşi stabilea timpul independent, luând în calcul răsăritul şi apusului Soarelui.

Nu se ținea cont de ceea ce stabileau vecini. De asemenea, de regulă, ora se afișa prin intermediul unui ceas amplasat strategic pe turlele bisericilor principale ale orașelor, pentru ca locuitorii să știe în permanență cât este ora exactă.

Cine a pus la cale fusurile orare

Astfel, în anul 1876, Sandford Fleming, un inginer canadian născut în Scoția,  se afla într-o călătorie de afaceri în Irlanda. Atunci, bărbatul a pierdut un tren local din cauza faptului că mersul trenurilor a fost ilustrat cu orele PM aferente după-amiezii şi serii în locul orelor AM care sunt alocate, în prezent, pentru primele 12 ore ale zilei.

Acesta a fost momentul în care a realizat că folosirea unor fusuri orare standard pe tot Pământul ar fi de mare folos și ar simplifica foarte mult călătoriile oamenilor între oraşe şi alte ţări.

Cum a procedat Sanford Fleming

Inginerului i-a venit ideea unui ceas standard cu 24 de ore. După 3 ani, el a propus oficial în cadrul unei întâlniri a Insitutului Regal Canadian stabilirea unui timp de referinţă pentru toate statele, care să aibă centrul la meridianul de zero grade.

Cum acesta se intersectează cu orașul britanic Greenwich, ora universală a fost botezată Greenwich Mean Time, în prezent fiind înlocuită cu UTC.

Cum s-au adaptat statele la fusurile orare

Proiectul propus de Sandford Fleming prevedea ca fiecare stat să îşi stabilească ora oficială în funcţie de poziţionarea sa geografică faţă de meridianul de zero grade: la fiecare 15 grade spre Est se adăuga o oră, iar la fiecare 15 grade spre Vest se elimina o oră din timpul GMT.

Astfel, fiecare stat în parte a optat pentru un anumit fus orar, cât mai apropiat de realitate în funcţie de poziționarea geografică. Astfel, țara noastră este în prezent cu o oră înaintea ţărilor din centrul Europei şi cu o oră în urma Moscovei.

Când au adoptat toate țările fusurile orare

Evident, mai multe țări au fost reticente în privința propunerii lui Sandford Fleming, însă în 1885 aceste fusuri orare au fost adoptate de câteva ţări importante. După asta, până în anul 1929, toate țările importante de pe glob trecuseră la utilizarea acestor fusuri orare.

Urmăriți Impact.ro și pe