Vine urgia. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu

Cristian Cojocaru 13.06.2021, 19:07
Vine urgia. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu

Meteorologii ANM au emis alertă de cod roșu de vreme extremă în mai multe localități din trei județe. Capitala, lovită de vreme rea, în următoarele ore.

Furtunile revin în mare parte a teritoriului

Update, ora 18:55. Meteorologii ANM au emis alertă de cod roșu de vreme extremă în Ilfov, Prahova și Dâmbovița. Alerta, valabilă duminică seară, până la ora 19:10. Se așteaptă vijelie puternică, grindină de medie și foarte probabil de mari dimensiuni, descărcări electrice, averse torențiale care pot depăși 35-40 de l/mp.

Codul roșu se manifestă localitățile Poienarii Burchii, Șirna din județul Prahova, în Buftea, județul Ilfov și în localitățile Cornești, Răcari, Crevedia, Cojasca, Ciocănești, Tărtășești, Finta, Conțești, Niculești, Butimanu, Cornățelu, Bilciurești din județul Dâmbovița.

Este cod portocaliu în București. Potrivit ANM, de la ora 19:10, până la 23:00, se anunță vijelie, rafale de peste 60…65 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni, averse torențiale – cu precădere în jumătatea de vest a orașului.

Știre inițială:

ANM a emis o nouă avertizare de cod portocaliu și cod galben în mare parte a teritoriului. Cea mai afectată zonă va fi cea a litoralului unde, sâmbătă a fost emis cod roșu. Mai multe furtuni violente se vor abate asupra României în decursul zilei de astăzi, iar pentru Dobrogea a fost emis cod portocaliu.

Codul galben vizează jumătatea de sud a țării, iar local Transilvania. Astfel, meteorologii au menționat că în intervalul 10:00-23:00, pentru ziua de 13 iunie, instabilitatea atmosferică temporar accentuată va fi prezentă pe teritoriul țării, precum și intensificări ale vântului.

„În intervalul menționat, în Muntenia, Oltenia, jumătatea de sud a Moldovei și local în Transilvania vor fi perioade în care se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze de peste 65…70 km/h în vestul și sudul Olteniei, iar în Carpații Meridionali, la peste 1800 m, rafalele vor depăși 90…100 km/h.Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în celelalte zone, cu precădere în Transilvania”, a transmis ANM.

furtunile revin
Furtunile vor continuain urmatoarele zile in mare parte a teritoriului

Cod portocaliu pentru Dobrogea

Tot pentru data de astăzi, ANM a venit cu o avertizare meteo Cod Portocaliu pentru zona Dobrogei, în intervalul orar 14:00 – 23:00.

„În județele Tulcea și Constanța, cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, viejlii și grindină. Va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp”, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie.

Instabilitatea atmosferică va continua până marți seara la 23:00, unde românii vor avea de-a face cu averse de ploaie cu cantități însemnate de apă, însoțite de descărcări alectrice și intensificări ale vântului, iar izolat va bate grindina.

„În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Pentru intervalul 14 iunie – 16 iunie, începând cu ora 10:00. în jumătatea de est a țării și local în zonele de munte, aversele de ploaie vor fi însemnate cantitativ și vor fi însoțite de descărcări electrice. Local vor fi prezente intensificări ale vântului și grindină, iar ploile vor avea caracter torențial. Cantitatea de apă va depăși 15-20 l/mp, iar pe arii restrânse 25-50 l/mp.

Urmăriți Impact.ro și pe