Funcția de rang înalt pe care ar putea să o ocupe Klaus Iohannis. Președintele nu exclude o schimbare în viitorul apropiat

Stan Filon 06.07.2022, 15:04
Funcția de rang înalt pe care ar putea să o ocupe Klaus Iohannis. Președintele nu exclude o schimbare în viitorul apropiat

Klaus Iohannis nu ar spune „nu” unei funcții de rang foarte înalt, după încheierea ultimului mandat la conducerea României. Președintele a răspuns sincer ce ar face dacă i s-ar propune să preia conducerea Organizaţia Tratatului Nord Atlantic (NATO). Numele președintelui român a fost vehiculat pentru preluarea funcției, după expirarea mandatului actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.

Funcția de rang înalt pe care ar putea să o ocupe Klaus Iohannis

Mandatul de secretar general al NATO al lui Jens Stoltenberg se apropie cu pași repezi de final, iar Organizația îi caută intens un succesor. La începutul lunii februarie, preşedintele Klaus Iohannis a fost menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO, care va rămâne vacantă după încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg, pe 30 septembrie 2023. Acesta va prelua funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei.

Agenția DPA a enumerat atunci câteva nume care, potrivit unor surse din cadrul Alianţei, au fost evocate drept posibili candidaţi pentru a prelua conducerea NATO.

Functia de rang inalt pe care ar putea sa o ocupe Klaus Iohannis
Functia de rang inalt pe care ar putea sa o ocupe Klaus Iohannis

Ce răspuns a oferit Klaus Iohannis jurnaliștilor

Printre cei enumerați de agenția DPA, se numără fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat recent ce ar face dacă i s-ar propune să preia conducerea Organizaţiei Tratatului Nord Atlantic. Acesta a oferit un răspuns scurt și la obiect: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a spus președintele Iohannis.

În prezent, România ocupă poziția de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană deținând această funcție din toamna anului 2019.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord. Organizația a fost înființată în 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949, cu obiectivul principal de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior. Sediul general NATO se află la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, în Belgia.

Urmăriți Impact.ro și pe