EXCLUSIV

Fuego, dezvăluri despre Irina Loghin. Ce se întâmpla când pleca în turnee cu îndrăgita cântăreaţă: „Am plâns” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 18.10.2021, 18:30

Marele artist Paul Surugiu ( 45 de ani) sau Fuego, cum îl știe o lume întreagă, ne-a oferit un interviu de suflet, în exclusivitate pentru impact.ro. Cântărețul, care este și gazda emisiunii ”Drag de România mea”, de la TVR 2, ne-a povestit despre viața de burlac, despre tabieturile sale, despre muzică și bani, dar și despre Irina Loghin, artista alături de care a înregistrat, în 2002, videoclipul piesei ”Împodobește, mamă, bradul!”.

Fuego a fost dezvăluri despre Irina Loghin

Grandiosul tău concert, de la Sala Palatului, cu zeci de instrumentiști, a fost anulat, pentru a cincea oară, din cauza pandemiei. Te-ai gândit să-l faci în aer liber, gratuit, cu distanțare, ca să bucuri sufletul românilor? Ar fi posibil, cu ajutorul Primăriei?

Într-adevăr, contrar voinței mele, am amânat concertul de la Sala Palatului, pentru a cincea oară. Sper ca următoarea dată să fie cu noroc și să ne revenim. Sunt puțin dezamăgit pentru că de fiecare dată mi-am pus atâtea speranțe în realizarea acestui proiect și de fiecare dată ele mi-au fost înșelate! Chiar am crezut, cu tot sufletul, că voi putea susține concertul pe 8 octombrie, de la Sala Palatului din București! Nu mi-am imaginat că lucrurile se vor precipita în acest mod și că vom ajunge la o situație atât de gravă, în doar câteva săptămâni! Am făcut repetiții, program, am semnat contracte de sceno-tehnică, am pus la punct toate detaliile! Nu e tipul de concert care să poată fi făcut în aer liber, dar, chiar și așa, aș juca cu mare drag, pentru că acest proiect e un vis de-al meu, dar nu ține de mine asta. Sunt implicați sute de oameni și producția în sine este una costisitoare, din care nimeni nu are foarte mult de câștigat! Am investit pentru a face un show de calitate, pe care, sper, la un moment dat, să-l putem pune în scenă! Poate că pe 1 martie 2022, când l-am reprogramat, tot la Sala Palatului! Biletele achiziționate rămân valabile și vă mulțumesc deschis, din suflet, tuturor celor care nu și-au retras biletele și așteaptă, ca noi, să ne putem întâlni și să vă pot arăta cel mai spectaculos concert al vieții mele, alături de peste 100 de artiști pe scenă, invitați și sonorități dintre cele mai interesante! Viața nu ne lasă virgule și nici nu ne lasă să alegem, așa cum ar fi corect și cum ne-am dori de multe ori! Sper din suflet să înțelegeți și să-mi fiți aproape! Vă mulțumesc din nou pentru toată susținerea și vă aștept cu toată dragostea mea și cu nenumărate surprize pe 1 martie 2022 la Sala Palatului, alături de Orchestra Metropolitană și Corul Accoustic, ambele dirijate de Daniel Jinga!

Fuego a fost dezvaluri despre Irina Loghin
Fuego a fost dezvaluri despre Irina Loghin

Dacă ar fi să nu mai faci nimic, să renunți la activitatea scenică, pentru o vreme, ai avea suficiente resurse financiare, cât să trăiești 10 ani? Ești un artist care a economisit pentru vremuri grele?

Sunt un om chibzuit și nu fac extravaganțe. Am reușit să-mi pun deoparte anumite resurse, dar, dacă n-aș avea activitate, pentru că eu din asta trăiesc, din asta îmi plătesc facturile, ratele, angajații, toată producția, n-aș rezista foarte mult. Eu sunt un artist independent, care-și susține singur tot ce face, de la online, la piese, orchestrații, ținute, producții, concerte, absolut tot.

Nu e foarte simplu și oricât ai avea pus deoparte, la un moment dat, sacul tot se termină! Nu mă plâng, nu e cazul de așa ceva. Mereu am considerat că trebuie să mă gândesc și la ziua de mâine, chiar dacă trăiesc intens clipa zilei de azi! În primul rând, n-aș putea sta fără să fac nimic. Nu-mi permit acest ”lux”, pentru că nu mă reprezintă și pentru că eu exist prin ceea ce fac, dincolo de partea financiară!

Ce cadouri primești, din partea fanilor, la concerte? Te-a cerut cineva în căsătorie online sau printr-o scrisoare?

Am primit tot felul de cadouri atipice peste ani. Am primit dulcețuri, zacuscă, sarmale, dulciuri, de tot felul, bilețele și scrisori de dragoste și o mulțime de alte lucruri la care nu s-ar aștepta cineva să le primesc.

Nu mai vorbesc de pălincă, coniac și alte băuturi, pe care le-am pus la colecție, pentru că eu nu beau alcool! N-am fost cerut în mod direct în căsătorie și nici nu cred totuși că fanatismul ar duce până acolo! Sunt bucuros că publicul îmi apreciază munca și vine la concertele mele!

Crezi că românii mai sunt romantici? Se mai căsătoresc din iubire? Cum e dragostea la 40 de ani?

Dragostea e frumoasă la orice vârstă și, da, românii sunt prin tipologia lor oameni romantici, care iubesc cu pasiune și pun pasiune în tot ceea ce fac. Eu particip la multe evenimente, nunți, la cupluri care aleg să petreacă noaptea cea mai frumoasă a lor, alături de prieteni și familie, pe muzica mea și văd că există dragoste, compatibilitate. Cred cu ardoare că n-am fi oameni dacă iubirea n-ar exista printre noi, ne-ar face mai sensibili și mai vulnerabili. Și, credeți-mă, nu-i deloc rușinos să fii vulnerabil, să suferi, să-ți fie dor și să aștepți să simți din nou bucuria pe care iubirea, în tot ansamblul ei, ți-o pricinuiește! Cumva, suntem iubire laolaltă și n-am funcționa cum trebuie, am fi defecți complet dacă ea n-ar fi. Și nu mă refer doar la a iubi oamenii din jurul nostru.

Mă refer la tot! Iubirea e sinonimă cu respectul, cu atenția și seriozitatea, cu implicarea și cu felul acela modest de a da lumii propria noastră înfățișare, atunci când suntem în al nouălea cer. Iubirea înseamnă un mod de viață, nu doar o stare trecătoare de moment și este important să ne iubim pe noi, ca să-i putem iubi și pe ceilalți. Am cântat mereu despre dragoste pentru că mă reprezintă și mă definește ca om. Eu iubesc viața, oamenii, pe cei dragi, iubesc să dăruiesc, iubesc să fiu fericit, să am de lucru, să cred, să pot, să fiu în priză permanentă! Romantismul, dragii mei, nu e desuet și are ceva ce sigur e în fiecare – sinceritate! În fond, cu toții ne putem regăsi, mai mult sau mai puțin, în versurile unui cântec despre iubire!

Cum îți răsfeți mama, care ți-a fost un real sprijin, la debut, care a crezut în talentul tău, care și acum se emoționează când îți ascultă piesele?

Mama este o răsfățată de ani de zile. Am încercat cumva să compensez toate eforturile făcute în tinerețe pentru mine. Nu neapărat că s-a sacrificat, dar și-a dedicat viața formării mele. Alături de tata, au încercat să-mi așeze drumul, să-mi fie prieteni, să mă susțină. Când am ajuns unde mi-am propus, am încercat și eu să le ușurez pe cât se poate viața. Mama a văzut cu mine jumătate de planetă.

Are parte de tot ce-și dorește și nu duce lipsă de nimic! Încerc să-i îndeplinesc toate dorințele, să o ascult și să comunicăm cât mai mult! Mi-e prietenă și nu doar un părinte! Dar cred că răsfățul ei cel mai mare și poate că și cea mai mare împlinire, este aceea de a mă vedea pe mine fericit, împlinit, făcând ce-mi place, cântând și bucurând publicul!

În ce relație ai rămas cu Irina Loghin? O ai invitată în spectacolul de la Sala Palatului? Veți filma împreună, de Sărbători, la TVR 2?

Sunt în relații minunate cu doamna Irina Loghin. Vara aceasta am avut mai multe evenimente împreună, ne auzim permanent la telefon și chiar am filmat o ediție specială la o televiziune, în care povestim despre proiectul nostru și despre anii frumoși care ne leagă. Alături de ea am văzut peste jumătate din planeta aceasta, am împărțit și ultima bucată de pâine, am râs și-am plâns și ne-am bucurat de un mare succes.

La Sala Palatului, ea a fost în spectacolul meu aniversar de 25 de ani de carieră, din 2019, unde am cântat împreună și i-am dedicat un moment special, pe care-l găsiți pe canalul meu oficial de Youtube – FUEGO-PAUL SURUGIU, unde aveți, de altfel, o mulțime de lucruri interesante de descoperit.  Da, doamna Irina Loghin va fi invitată specială în programul de Revelion pe care-l veți putea urmări pe TVR 2, în Noaptea dintre ani, unde va cânta și ne va bucura cu pofta ei de viață. În sezonul al șaptelea al emisiunii ”Drag de România mea!”, din fiecare duminică, de la ora 15.00, la TVR 2, care a început săptămâna trecută, nu va fi prezentă, pentru că sezonul trecut i-am dedicat o gală de colecție, în care am celebrat-o pentru cei 60 de ani de carieră, iar acum avem o mulțime de nume noi pe care-i păcat să le ratați!

Cine te ajută să împodobești bradul? S-a întâmplat să fii singur, să-ți pui singur cadouri sub brad?

Spre disperarea cârcotașilor, nu prea îmi împodobește mama bradul. O fac singur, pentru că-mi place și pentru că, de ani buni de zile, fac asta la începutul lui decembrie. Cum până în pandemie toată luna decembrie eram în turneu, alegeam să-mi fac bradul înainte, să mă pot bucura de el când revin de pe drumurile lungi! Mai mult, eu țin bradul până prin luna februarie!

De obicei, la masa de Sărbători, o am pe mama aproape și prieteni dragi, apropiați, care-mi sunt echilibru și de care mă bucur! Nu prea sunt fanul cadourilor, pentru că prefer mai mult să dăruiesc, decât să primesc! Așadar, ghinion pentru cei care mai consideră că nu pot să-mi fac bradul singur! Apropo de asta, cred că s-au răsuflat deja glumele pe seama bradului și-ar fi cazul, dacă tot e lumea spirituală, să găsească alt lait-motiv care să-mi facă piesele atât de celebre!

Viața în cuplu e frumoasă, dar și viața de burlac, de bărbat necăsătorit, vine la pachet cu ceva avantaje și libertăți. Ai tabieturi?

Da, sunt un om cu tabieturi și cred că fiecare dintre noi ajunge la un moment dat să dezvolte obiceiuri la care ar putea renunța cu greu. Mă bucur de libertatea mea și sunt tare fericit așa! Dacă e să fac o listă a tabieturilor, nu ne-ar ajunge zile întregi, dar totuși vă mărturisesc că adorm greu fără lumină, în întuneric.

Apoi sunt oarecum dependent de cafeaua de dimineață, pe care o savurez doar cu lapte de cocos sau migdale, care face și bine la organism. Nu trece o zi din cele în care sunt acasă fără să intru în atelierul de pictură și să mai lucrez, relaxându-mă, la un tablou. Nu-mi place să mănânc pe fugă, nu suport să am mașina murdară și lista poate continua. Fiecare individ este construit, mai ales după o anumită vârstă, dintr-o serie de obișnuințe care-l definesc!

După câți ani de muncă ai putut avea tot ce ți-ai dorit? Cât de grea e viața unui artist, în turnee?

Am muncit cu sânge, cu ani aproape de nopți nedormite, cu milioane de kilometri făcuți, cu eforturi și sacrificii, dar și cu bucurii nenumărate. Succesul, în cazul meu, nu a venit peste noapte și nu m-am trezit o persoana cunoscută, fără să lupt pentru asta. În anii în care eu m-am lansat nu era la fel de simplu cum e azi, dar, dincolo de asta, adevărata provocare a fost să mă mențin, să-mi fac treaba, să pot evolua și să mă pot dezvolta ca artist, pe toate planurile. Firește că, după ce ești serios, devotat, implicat, punctual și asumat, apare și aprecierea din partea oamenilor și te bucuri de ceea ce ai făcut!

Viața de artist, în sine, nu e așa roz cum și-o închipuie toată lumea! Sunt multe avantaje și dezavantaje și multe sacrificii care vin la pachet cu așa-zisa celebritate! Nu mă consider o vedetă, ci doar un om care face artă și care apare la televizor! În turnee, pe care sper să mai ajungem să le facem vreodată, după această pandemie nebună, lucrurile sunt agitate. Alergi, dintr-un loc în altul, ești pe fugă permanent, supervizezi totul, dacă ești perfecționist, așa cum sunt eu și încerci ca totul să fie la superlative, când apari în fața oamenilor, chiar dacă este obositor sau extenuant! Eu am o echipă compactă, dar mă implic în fiecare amănunt al spectacolelor mele! Îmi doresc, oricum ar fi, să-mi reiau tradiția turneelor, care iată, până în 2020, a ținut 14 ani neîntrerupți, în toată România, și-n iarnă și-n primăvară și le mulțumesc oamenilor pentru asta!

Și la Chișinău ești foarte îndrăgit. Cum e publicul de acolo, de peste Prut?

Mă bucur de aprecierea publicului din Basarabia, așa este, care este diferit de cel de la noi. Ei au dezvoltat un cult al spectacolului, încă de mici. Știu să trăiască diferit emoțiile unui concert și merg de fiecare dată cu flori la spectacole, indiferent de artist sau de genul show-ului. Poate că sunt mai avizi de frumos, de cultură, de arta venită de peste Prut, de simțirea românească, lucru care, la noi, din pricina modernismului, s-a mai pierdut pe parcurs. Basarabia nu e doar un spațiu, un pământ, un loc pe hartă pentru mine. Este o prelungire a sufletului meu, este acasă, pentru că acolo, de atâția ani, am strâns în sufletul și-n parcursul meu eternități, împliniri, întâlniri memorabile, dezvoltare și-am stabilit o relație trainică, durabilă, alături de publicul special de acolo!

Oamenii mă iubesc acolo pentru că sunt de-al lor, pentru că Basarabia m-a adoptat, pentru că iubesc aceleași valori și le promovez, atât cât pot, peste tot, fiind și Artist al Poporului, cea mai înaltă distincție oficială pentru un artist, pe care am primit-o în 2012! Am cântat în toată țărișoara, în cele mai mici cătune, până pe impresionanta scenă a Palatului Național din Chișinău! Fără doar și poate, Basarabia este suflet românesc și-ar trebui să tragem mai des cu ochiul la arta de acolo, la artiști și la cei care-și fac treaba cu asumare și cu simț de răspundere!

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...