Fructul care nu se mai cultivă în România. Fermierii renunţă la aceste culturi din cauza lipsei banilor

Stan Filon 21.03.2022, 22:32
Fructul care nu se mai cultivă în România. Fermierii renunţă la aceste culturi din cauza lipsei banilor

Tot mai mulți agricultori sunt dispuși să renunțe la culturile de pepeni, din cauza războiului din Ucraina, care a scumpit alimentele și în România. Efectele războiului încep să se vadă și în România, iar acestea se pare că se vor agrava, așa că agricultorii care până acum cultivau pepeni vor să se reorienteze spre alte culturi, care sunt mai ușor de întreținut și care vor fi la mare căutare.

Fructul care nu se mai cultivă în România

Tot mai mulți agricultori sunt dispuși să renunțe la culturile de pepeni pentru a înființa culturi de grâu și de porumb la care cheltuielile sunt mai mici, iar profitul ar putea fi mult mai mare, mai ales că se știe că Ucraina asigura o bună parte din consumul de cereale, iar anul acesta nu o va mai putea face.

Cultivatorii de pepeni din Dăbuleni spun că investiția pentru un hectar de pepeni aproape s-a dublat comparativ cu anul trecut, așa că vor să renunțe să mai planteze pepeni, alegând la schimb cerealele. Cultivatorii de pepeni spun că au redus suprafețele până la o treime și în solul nisipos din zonă vor începe să pună cereale. Sunt conștienți că prețul este mai mic, dar și investiția este la jumătate.

Fructul care nu se mai cultiva in Romania
Fructul care nu se mai cultiva in Romania

Pepenii vor avea prețuri mari, anul acesta

„M-am reorientat, normal, pentru că eu băgam bani și abia îi scoteam pe aia și abia câștigam și eu sa zicem 100 de milioane. Mă ocup cu agricultura – grâu și porumb”, a spus un fermier.

Așadar, cu tot mai mulți pepenari care se reorientează, românii nu vor avea parte de prețuri bune nici la pepeni, vara care vine. Este posibil ca pepenii să se vândă direct din câmp cu 2 lei kilogramul, iar în piețe pepenii se vor vinde și mai scump.

„Oamenii nu mai pot să își permită să pună aceleași suprafețe… pun culturile prășitoare, ori floarea soarelui, ori porumb pe suprafețele care rămân”, a menționat un inginer horticol.

Anul trecut, în județul Dolj au fost cultivate aproximativ 3500 de hectare cu pepeni, iar dintre acestea 900 de hectare erau numai în Dăbuleni, așadar poducția va fi anul acesta mult mai mică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...