Frigiderul, obiectul cu cel mai mare consum de energie din casă. Ce electrocasnic e pe locul al doilea

Elena Avramescu 03.07.2022, 16:50
Frigiderul, obiectul cu cel mai mare consum de energie din casă. Ce electrocasnic e pe locul al doilea

Nu mai este un secret faptul că aparatele electronice consumă destul de mult curent, însă puțini oameni știu care este campionul absolut, vinovat pentru factura mare lunara la energie electrică. Nu mai este un secret faptul că aparatele electronice consumă destul de mult curent, însă puțini oameni știu care este campionul absolut, vinovat pentru factura mare lunară la energia electrică.

Frigiderul, un consumator mare de energie în casă

Este vorba despre frigider, nelipsit din gospodării. Multe persoane nu cunosc lucrurile de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să îi diminuăm impactul în factură.

Conform unui studiu efectuat de Institutul pentru Diversificare și Conservare a Energiei din Spania, frigiderul conduce detașat în clasamentul energiei, cu aproape 19% din consumul total, urmat de televizor, cu 7,5%, mașină de spălat: 7,3%, cuptor: 5,1% și computer: 4,6%. Cu toate că nu poate fi scos din priză în lipsa noastră, sunt câteva lucruri de care ar trebui să ținem cont. Cu toate acestea, cel mai important este modelul, deoarece cu cât frigiderul este mai vechi, cu atât consumul este mai mare. De aceea sunt recomandate produsele clasate pe lista aparatelor ”verzi”.

Dacă un frigider dintr-o clasă energetică bună poate să ajungă la un consum între 300 și 380 kW pe an, unul cu adevărat economic ar consuma cu aproape 100 kW pe an mai puțin. În plus, chiar și poziționarea frigiderului este importantă, de aceea ar trebuie ținut departe de sursele de căldură, care îi pot afecta funcționarea normală.

Care este aparatul din casă care folosește cel mai mult curent electric
Frigiderul, unul dintre cei mai mari consumatori de curent dintr-o casă

În plus, contează și cât de plin este, eficiența de răcire a produselor fiind direct proporțională cu numărul lor.

De reținut că înainte de achiziționarea oricărui aparat electrocasnic, furnizorii ne indică să citim cu atenție etichetele care ne ajută să îl alegem cel mai potrivit pentru noi, iar temperatura recomandată pentru frigidere este cuprinsă între 1 și 4 grade, în timp ce congelatoarele ar trebui setate la -18 grade.

Mai sunt și alți factori de care trebuie ținut cont, cum ar fi ventilație mai bună în spatele frigiderului, păstrarea curată a bateriei condensatorului frigiderului, alimentele fierbinți care nu trebuie puse în frigider, evitarea deschiderii ușii frigiderului de prea multe ori, dar și dimensiunea potrivită.

Cât rezistă alimentele în frigider

În jur de 30% dintre toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul domestic de mâncare alterată, conform nutriționiștilor. De aici deducem că multe persoane nu cunosc timpii de păstrare a alimentelor în frigider, în funcție de tipul lor, supunându-se astfel riscului de a consuma produsele expirate.

Păstrarea alimentelor la frigider la o temperature redusă este cel mai important pas în conservarea și prevenirea contaminării lor cu microorganisme. Astfel că alimentele pot fi păstrate în frigider o perioadă limitată de timp, intervalul fiind determinat chiar și de funcțiile frigiderului, existând modele ce au integrate compartimente dedicate anumitor tipuri de alimente. În acest fel, ele își vor păstra prospețimea o perioadă mai îndelungată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...