Franța, acuzații la adresa Rusiei. „Dorește o cortină de sânge între ea și Europa”

Beatrice Dumitru 28.07.2022, 17:02
Franța, acuzații la adresa Rusiei. „Dorește o cortină de sânge între ea și Europa”

Vladimir Putin a aruncat în aer pacea Europei, pe 24 februarie, când a invadat Ucraina, în ciuda avertismentelor venite din partea Occidentului. După cinci luni de război, în care forțele Kremlinului au distrus fosta republică sovietică, un înalt oficial francez a spus că Moscova vrea să creeze „o cortină de sânge” cu vecinii săi europeni.

„Nu există jumătăți de măsură”

Ucraina, scenă a „crimelor de neconceput” ale forțelor ruse, este prinsă într-un „război pe care trebuie să-l câștige pentru că este în joc viitorul său și al nostru”, a afirmat secretarul de stat francez pentru Europa, Laurence Boone.

Prin războiul lansat în Ucraina, Rusia vrea să tragă o „cortina de sânge” între ea și vecinii săi europeni, a mai declarat secretarul de stat francez. Aceasta a salutat acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova, „vital” pentru aceste țări, vecine cu Rusia.

Franța, acuzații la adresa Rusiei. „Dorește o cortina de sânge între ea și Europa”
Ucraina a primit statutul de ţără candidată la aderarea la UE.

„Nu pot exista jumătăți de măsură atunci când Rusia alege să tragă o cortină de sânge între ea și vecinii săi”, a declarat Laurence Boone, citată de Le Figaro.

Rusia, acuzată și de Germania

Secretarul de stat a apreciat faptul că cele 27 de state membre „au răspuns colectiv prin sancţiuni inedite, fără precedent prin amploarea lor„, la invazia rusă, iar obiectivul este „de a face ca războiul să devină nesustenabil din punct de vedere economic, financiar şi militar pentru Rusia„.

De asemenea, ea a subliniat că blocul cominutar a „depășit o barieră majoră” prin finanțarea armamentului pentru Kiev, pentru a rezista în fața trupelor ruse. Pentru UE, „timpul inocenței strategice a luat sfârșit”, a afirmat Laurence Boone.

Rusia a fost acuzată și de ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care a spus despre preşedintele Vladimir Putin că face un „joc duplicitar” în legătură cu reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Grupul rus Gazprom a anunţat că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină a gazoductului, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa. Gazoductul Nord Stream 1 are o capacitate de 167 milioane de metri cubi pe zi şi este o rută importantă pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi a altor ţări din Europa Occidentală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...