O coadă ca la burgeri gratis se formează și în fața unor instituții ale statului. Deși administratorul unui restaurant din București ce a oferit alimente pe gratis, la începutul acestei luni, a primit o amendă considerabilă, din cauza mulțimii ce s-a adunat, fără respectarea măsurilor de siguranță împotriva COVID-19, aici nimeni nu ia nicio măsură. Iată ce au surprins fotoreporterii impact.ro!
Pe 1 februarie, administratorul unui restaurant fast-food proaspăt deschis s-a trezit cu o amendă de 10.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de siguranță, în contextul pandemiei de coronavirus. Numeroase persoane au așteptat în fața restaurantului ca să primească burgeri pe gratis. Poliția a spulberat entuziasmul oamenilor, când a intervenit pentru dispersarea lor, iar apoi a urmat sancțiunea.
Însă, potrivit imaginilor surprinse de fotoreporterii Impact.ro, cozi similare s-au format și la ANAF și la sediile Direcției Impozite și Taxe Locale (DITL) ale primăriilor, unde lumea a stat buluc, cu măști de protecție și geci de iarnă, ca să își plătească dările către stat.
Prim-ministrul Florin Cîțu a decis să ia măsuri drastice, deoarece multe localuri nu respectă măsurile de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus, iar amenzile nu îi conving pe proprietarii acestora să se conformeze. Astfel, premierul a propus ca cei care nu respectă regulile să aibă activitatea suspendată pentru cel puțin două săptămâni. În plus, această perioadă se poate prelungi dacă există noi abateri. Urmează ca această prevedere să fie inclusă în textul de lege.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Acele amenzi pe care le dăm nu mai au niciun efect. Și atunci pentru că nu sunt respectate regulile trebuie să schimbăm puțin regulile jocului. Și trebuie să venim și cu această modificare. Nu mărim amenzile pentru că amenzile ați văzut că nu au niciun efect. Este vorba de activitate, suspendarea activității pe o perioadă determinată.”, a spus Florin Cîțu.
Aceste decizii se iau în contextul în care, luni, 8 februarie, mulți elevi din România se vor întoarce la școală. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a spus, vineri, că elevii cu simptome Covid-19 vor fi testați cu teste antigen. Însă, acest lucru se va face numai cu acordul părinților. În plus, doar părintele va putea decide dacă elevul cu simptome rămâne sau nu acasă.
”Este necesar din partea părinților să își exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educației și pe pagina Ministerului Sănătății un formular-tip. Pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță”, a spus Vlad Voiculescu.
De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că, dacă un elev va fi depistat pozitiv cu Covid-19, atunci toți cei cu care a intrat în contact vor fi testați, la rândul lor, și se va demara o anchetă epidemiologică. Această testare se va face în cabinete medicale sau în izolator.
”Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ, se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a spus ministrul Sănătății.