Fostul președinte al Chinei a murit. Jiang Zemin avea 96 de ani

Ana Anitoiu 30.11.2022, 11:53
Fostul președinte al Chinei a murit. Jiang Zemin avea 96 de ani

Fostul președinte al Chinei, Jiang Zemin, a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut de presa chineză, care a precizat că fostul șef de stat suferea de leucemie și a decedat, miercuri, la ora 12.13, în Shanghai, în urma unei insuficiențe multiple de organe.

Jiang Zemin, una dintre personalitățile marcante ale Chinei

Jiang Zemin a fost una dintre personalitățile marcante ale Chinei. El a fost la conducere într-o perioadă în care această țară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă. Fostul șef de stat chinez a supravegheat predarea pașnică a Hong Kong-ului în anul 1997.

Însă, fostul președinte chinez a fost criticat pentru o represiune puternică împotriva mișcării spirituale Falun Gong, în anul 1999.

Jiang Zemin
Jiang Zemin

Cum a ajuns la putere Jiang Zemin

Jiang Zemin a ajuns la putere în urma unei represiuni sângeroase a protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing și din jurul său, ce a avut loc în 1989, conducând la condamnarea Chinei la nivel internațional.

Acea represiune a protestatarilor a dat startul unei lupte acerbe pentru putere în fruntea Partidului Comunist Chinez între reacționarii de linie dură și reformatori. Acest context l-a ajutat pe Jiang Zemin să ajungă la putere, întrucât el a fost văzut inițial ca un birocrat muncitor.

Jiang Zemin, care a fost și primar şi şef al PCC din Shanghai, a fost ales ca lider de compromis în acel context, în speranța că el îi va putea uni pe cei din linia dură a partidului și pe cei mai liberali.

Când Jiang Zemin a părăsit funcţia de preşedinte în anul 2003, China devenise membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a câştigat organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 şi era pe cale să devină o mare putere în lume. Conform analiștilor, fostul șef de stat chinez a continuat, cu un cerc de lideri apropiaţi, să exercite influenţă asupra vieţii politice chineze chiar şi în urma pensionării sale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...