Fostul premier se întoarce. Silvio Berlusconi candidează pentru Senat la alegerile generale din Italia

Mihnea Tălău 10.08.2022, 15:54
Fostul premier se întoarce. Silvio Berlusconi candidează pentru Senat la alegerile generale din Italia

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a declarat miercuri dimineață că intenționează să candideze pentru Senat la viitoarele alegeri generale din Italia. Acestea vor avea loc pe 25 septembrie.

Alegeri anticipate în Italia, cu Berlusconi candidat

„Cred că voi candida pentru Senat, astfel încât să facem pe toată lumea fericită, după ce am primit presiuni de la atât de mulți, chiar și din afara Forza Italia”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, care conduce partidul de centru-dreapta Forza Italia, la postul Rai Radio 1, potrivit Politico.

Italia organizează alegeri anticipate în urma prăbușirii surprinzătoare a guvernului condus de Mario Draghi în luna iulie. După ce trei partide din coaliția sa – Mișcarea populistă 5 Stele a lui Giuseppe Conte, Forza Italia a lui Berlusconi și Liga de dreapta a lui Matteo Salvini – și-au retras sprijinul, Draghi a demisionat, iar președintele Sergio Matteralla a convocat alegeri generale pentru 25 septembrie.

Berlusconi, cel mai longeviv prim-ministru al Italiei, a fost senator doar pentru scurt timp în 2013, înainte de a i se interzice să mai dețină o funcție după ce a primit o condamnare de patru ani pentru fraudă fiscală. Însă în 2018, un tribunal a ridicat interdicția, permițându-i magnatului octogenar din domeniul mass-media să candideze din nou. El este deputat în Parlamentul European din 2019.

Mai multe incidente au fost semnalate la alegerile locale parțiale

Coaliție cu alte două partide de dreapta

Partidul său candidează în coaliție cu două partide de dreapta, Frații Italiei, al Giorgiei Meloni, care conduce în sondaje, și Liga lui Salvini. Împreună, cei trei au toate șansele să câștige cu o marjă confortabilă, potrivit sondajului de opinie realizat de Politico.

În ceea ce privește candidatul coaliției pentru funcția de prim-ministru, Berlusconi a declarat: „Am spus întotdeauna că oricine va avea cele mai multe voturi va fi propus șefului statului ca și candidat-premier. Dacă este Giorgia Meloni, sunt sigur că se va dovedi potrivită pentru această sarcină dificilă.”

Cel mai longeviv premier al țării, miliardarul Berlusconi rămâne o figură controversată din cauza nenumăratelor sale dosare de corupție, din care a scăpat la limită, prin diverse artificii juridice. El a fost, cu toate acestea, condamnat într-un caz de evaziune fiscală și este încă judecat sub acuzația că ar fi mituit martori într-un scandal de prostituție cu minore legat de petrecerile proverbiale pe care le organiza de la una din vilele sale de lux.

El dispune de un întreg imperiu media și a fost un puternic investitor în fotbalul italian.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...