Fostul ministrul al Mediului, Costel Alexe, trimis în judecată de către DNA. Ce acuzații i se aduc membrului PNL

Andra Daoud 20.06.2022, 17:19
Fostul ministrul al Mediului, Costel Alexe, trimis în judecată de către DNA. Ce acuzații i se aduc membrului PNL

Costel Alexe, șeful consiliului județean Iași și fost ministru al Mediului, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție. Politicianul este cercetat într-un dosar de luare de mită și este acuzat că ar fi primit 22 de tone de tablă în perioada în care conducea ministerul, în schimbul anumitor foloase. Încă cinci persoane sunt cercetate în dosarul de la DNA.

Costel Alexe a fost trimis în judecată de către DNA

DNA l-a trimis în judecată pe Costel Alexe pentru luare de mită și instigare la delapidare. Politicianul este acuzat că, în perioada în care conducea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi primit mită, de la cel care conducea Combinatul Siderurgic Galați, 22 de tone de tablă. Fapta s-ar fi petrecut în perioada aprilie-iulie 2020.

Pe lângă Alexe, mai sunt cercetate încă cinci persoane fizice, care au intrat în vizorul procurorilor anticorupție fiind acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Potrivit DNA, Costel Alexe ar fi pretins de la managerul combinatului produse din tablă în valoare de 100.000 de lei.

În schimbul materialelor, fostul ministru al Mediului ar fi alocat fabricii certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Ministerul trebuia să monitorizeze și măsurile luate de societatea comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri.

Fostul ministrul al Mediului, Costel Alexe, trimis in judecata de catre DNA. Ce acuzatii i se aduc membrului PNL
Costel Alexe, fostul ministru al Mediului

Costel Alexe s-a aflat sub control judiciar

„În 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.

Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.

În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, pentru a-și crea un ‘alibi juridic’ necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)”, se arată în rechizitoriu.

DNA a pus sechestru pe bunurile primite de Costel Alexe, iar dosarul a fost trimis la ÎCCJ. Costel Alexe și-a susținut nevinovăția, însă în vara anului trecut s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași, ca un „gest de onoare”.

Politicianul s-a aflat sub control judiciar din 28 aprilie 2021 și până la sfârșitul lunii august a aceluiași an, când măsura a fost revocată. DNA a anunțat, în luna mai 2022, că procurorii au început urmărirea penală într-un nou dosar, în care este acuzat că nu a respectat procedura atunci când l-a numit pe directorul interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe