Fost director al Spitalului Malaxa din Capitală, condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Ce acuzații i se aduc lui Florin Secureanu

Cătălina Burghelea 15.04.2022, 07:45
Fost director al Spitalului Malaxa din Capitală, condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Ce acuzații i se aduc lui Florin Secureanu

Fostul director al Spitalului Nicolae Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a fost condamnat, joi, de Tribunalul Bucureşti la cinci ani şi 10 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar este judecat și Ionuţ Valentin Tănase, reprezentantul firmei care făcea afaceri cu spitalul condus de fostul manager.

Fostul manager al Spitalului Nicolae Malaxa din București a fost condamnat la închisoare

Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Nicolae Malaxa din București, a primit o condamnare de cinci ani și 10 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat că a făcut plăţi nelegale către o firmă care a vândut spitalului produse fictive sau la suprapreţ. De asemenea, Ionuţ Valentin Tănase, reprezentantul firmei care făcea afaceri cu spitalul condus de Secureanu, a fost condamnat la doi ani de pușcărie cu suspendare.

Contopește pedepsele de 3 ani închisoare, 3 ani închisoare, 2 ani şi 9 luni închisoare şi 2 ani şi 9 luni închisoare şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 10 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, adică un spor de 1/3 din: 3 ani+2 ani şi 9 luni+2 ani şi 9 luni, adică un spor de 2 ani şi 10 luni închisoare), se arată în decizia instanței.

Florin Secureanu, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și delapidare

Medic și fost manager al Spitalului Nicolae Malaxa din Capitală, Florin Secureanu mai este judecat pentru luare de mită și delapidare.
Pe latură civilă, bărbatul a fost obligat de judecători să plătească Spitalului Malaxa daune în valoare de 482.815 lei, iar în solidar cu Ionuţ Valentin Tănase, suma de peste 270.000 lei.

Pentru recuperarea banilor, instanţa de judecată a pus sechestru pe bunurile lui Secureanu: cinci terenuri în judeţul Mureş, un apartament în Târgovişte, o casă în Dâmboviţa, un apartament în oraşul Târgu Ocna, un apartament şi o casă în Bucureşti.

Ce spune DNA despre medicul român

Potrivit DNA (Direcția Națională Anticorupție), Florin Secureanu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară. În calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Capitală şi ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009 – 2016, efectuarea unor plăţi în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale, printre care şi cele administrate de Ionuţ Valentin Tănase, condamnat și el în același dosar. Este vorba despre firmele SC Medical Provider SRL, SC Mastergamer Interactiv SRL, SC La Ursul Polar Servimpex SRL şi SC Prof Plast SRL.

Cum a încercat să fenteze statul

Sumele de bani ar fi fost achitate în contextul unor operaţiuni comerciale (care nu s-au derulat în realitate) privind achiziţia unor produse şi servicii destinate unităţii medicale, dar şi pentru bunuri cumpărate la preţuri de şase ori mai mari faţă de cele de achiziţie.

Medicul Florin Secureanu a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2017, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare (cinci la număr), dintre care una cu consecinţe deosebit de grave, şi luare de mită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...