Forțele Speciale ucrainene și-au dublat volumul în urma antrenamentelor cu trupele SUA. Acestea au început în urmă cu 8 ani

Elena Avramescu 10.06.2022, 13:43
Forțele Speciale ucrainene și-au dublat volumul în urma antrenamentelor cu trupele SUA. Acestea au început în urmă cu 8 ani

La trei luni de la începutul războiului, armata ucraineană a uimit lumea cu apărarea impresionantă împotriva forțelor ruse invadatoare. Forțele de operațiuni speciale ucrainene au jucat un rol important în această rezistență. Dar pentru a-și dezvolta aceste abilități, operatorii din Ucraina au muncit din greu de ani de zile și au învățat de la cei mai buni.

Antrenamentele cu SUA au dat randament în rândul Forțelor Speciale ucrainene

Din 2014, forțele de operațiuni speciale ale SUA și-au antrenat omologii ucraineni pentru aproape fiecare set de abilități și misiuni imaginabile.

Efortul de ani de zile depus de SUA și aliații săi din NATO de a-și antrena omologii ucraineni a creat o forță militară solidă, cu un corp subordonat robust. De asemenea, a creat un cadru de potențiali recruți pentru unitățile ucrainene de operațiuni speciale, ajutând aceste unități nu numai să devină mai bune, ci și mai mari.

„Forțele noastre de operațiuni speciale ajută la dezvoltarea și colaborarea cu alți aliați pentru a veni în Ucraina și pentru a ajuta la formarea forțelor de operațiuni speciale ucrainene”, a declarat generalul Richard Clarke, șeful Comandamentului pentru Operațiuni Speciale din SUA, membrilor Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei, la o audiere din aprilie.

De când a început acel antrenament în urmă cu opt ani, acele forțe ucrainene și-au „dublat dimensiunea”, a spus Clarke.

Șeful SOCOM a recunoscut că efortul SUA de a instrui operatorii speciali ai Ucrainei a fost amplu și a inclus trupe americane convenționale și unități ale Gărzii Naționale. Trupele de operațiuni speciale din Marea Britanie și alte armate ale NATO au antrenat și ucraineni.

Clarke a subliniat că operatorii speciali ucraineni au adăugat și noi capacități, operatorii americani punându-le la curent cu planificarea operațională, războiul urban și tacticile pentru unități mici, printre altele. Dar ucrainenii au învățat cel mai mult în setul de misiuni de război neconvențional.

De ce folosesc militarii ucraineni o arma veche de 100 de ani impotriva rusilor
Militari ucraineni

Înainte de prima invazie rusă a Ucrainei în 2014, operatorii speciali ucraineni au fost aliniați cu doctrina și practica rusă. Ca fostă republică sovietică, armata Ucrainei a fost puternic influențată, și în multe feluri, este încă, de modelul sovietic.

Această istorie înseamnă că nu au existat foarte multe diferențe între operatorii speciali ucraineni și ruși, dar asta s-a schimbat complet după opt ani de antrenament cu comandouri occidentale. Astăzi, armata ucraineană are o componentă competentă de operațiuni speciale care poate aborda orice problemă pe care Rusia o aruncă.

Dincolo de abilitățile de luptă, trupele de Operațiuni Psihologice și Afaceri Civile ale Armatei SUA au lucrat cu ucrainenii la abilități soft care le-ar putea crește eficiența pe câmpul de luptă.

De la începutul conflictului actual în februarie, forțele ucrainene au condus un război informațional extrem de eficient. Informațiile pe care ucrainenii le-au interceptat, uneori cu ajutor, și au distribuit lumii, interceptări radio ale trupelor ruse în dezordine și videoclipuri după videoclipuri cu hardware-ul rusesc distrus, a agravat umilirea serviciilor militare și de securitate ale Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...