Formula de calcul pensii 2022. Anunţul făcut de preşedintele Casei Naţionale de Pensii: Cele aflate în plată vor creşte

Andra Daoud 01.07.2022, 10:16
Formula de calcul pensii 2022. Anunţul făcut de preşedintele Casei Naţionale de Pensii: Cele aflate în plată vor creşte

Vești importante pentru toți pensionarii din țară. Președintele Casei Naționale de Pensii a dezvăluit când va fi gata noua lege a pensiilor și cum vor fi calculate sumele pe care le primesc lunar pensionarii. Daniel Baciu a explicat cum va fi aplicat principiul contributivității și a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea, dimpotrivă, pensiile aflate în plată vor crește.

Președintele Casei Naționale de Pensii a dezvăluit formula de calcul pensii 2022

România și-a luat angajamentul să elimine lipsa echității din sistemul de pensii, prin PNRR. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că formula de calcul a pensiilor din legile anterioare a fost complicată inutil. El susține că procesul ar putea fi simplificat prin eliminarea stagiilor de cotizare și, practic, pensiile să se calculeze înmulțind valoarea punctului de pensie cu numărul anilor de contribuție.

„Părerea mea, ca specialist care lucrează de peste 20 de ani, aceste inechități care sunt acum sunt din faptul că în ultimii 20 de ani au fost generate de formula de calcul care se aplică. Dacă luăm ultimele legi, 19 si 163, de fiecare dată s-au folosit stagii de cotizare diferite, dar prevăzute de lege.

Deci avem acum în plată pensii cu același număr de puncte, dar cu stagii de cotizare diferite. S-au folosit stagii de la 20 la 35 de ani. Inclusiv diferite între bărbați și femei. Dacă același număr de puncte îl împarți la 20 sau la 35 de ani, ies cifre foarte diferite.”, a explicat Daniel Baciu, într-o intervenție la România TV.

„Ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare”

Specialistul a subliniat că, după părerea lui, statul ar trebui să aplice altă formulă pentru calcularea pensiilor. Eliminarea stagiilor de cotizare și revenirea la o formulă de calcul simplă este soluția pe care o propune Daniel Baciu.

„Părerea mea este că ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare și să se revină la o formulă de calcul simplă, în care să se aplice doar acel principiu al contributivității. Practic, acel număr de puncte, care să fie același pentru toată lumea, înmulțit cu o valoare agreată, atunci vor dispărea inechitățile.

Practic, noi asta facem acum, aducem acel număr de puncte, pe care nu îl avem. Noi avem dosare în plată și de acum 30-40 de ani și nu există aceste informații în aceste dosare. Dacă le aveam, nu mai făceam acest proces de evaluare.”, a mai precizat directorul Casei Naționale de Pensii.

Formula de calcul pensii 2022. Anuntul facut de presedintele Casei Nationale de Pensii Cele aflate in plata vor creste
Formula de calcul pentru pensii ar urma sa se schimbe

„Pensiile aflate în plată vor crește”

Daniel Baciu a mai spus că trebuie făcută o distincție între stagiile de contributivitate și cele de necontributivitate, cum ar fi concediul medical, armata și să se țină cont de ele. El a subliniat că pensiile aflate în plată vor crește și că nu va scădea nicio pensie după ce se va aplica noua formulă de calcul.

„Noi trebuie să bonificăm omul care chiar a contribuit la bugetul de pensii. De aceea, pensiile aflate în plată vor crește. Nu va scădea nicio pensie. Eu zic că în 2023 deja trebuie să avem un act normativ pus pe masa decidenților.

După aceea, el intră în consultare publică. Atunci, noi în primul rând trebuie să ne consultăm partenerii noștri, organizațiile de pensionari relevante la nivel național, sindicatele. Pana la sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023, noi trebuie să venim cu această propunere de act normativ, care după aceea să-și urmeze parcursul legislativ.”, a mai spus Daniel Baciu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe