Fondul de Garantare a Asiguraților plătește primele despăgubiri pentru păgubiții City Insurance. Ce trebuie să facă șoferii cu polițe RCA

Bogdan Bârliga 26.11.2021, 15:20
Fondul de Garantare a Asiguraților plătește primele despăgubiri pentru păgubiții City Insurance. Ce trebuie să facă șoferii cu polițe RCA

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va efectua pe data de 29 noiembrie 2021, primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Potrivit prevederilor legale dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond a apărut la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A.

Care sunt procedurile legale

În vederea analizării cererilor de plată înregistrate FGA a procedat la preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile de la asigurător. Acest proces a fost unul de durată având în vedere dimensiunea companiei și a bazelor de date deținute de acesta.

Preluarea evidențelor a fost finalizată în termenul prevăzut de legislație, de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A, respectiv la data de 27.10.2021.

Procesul de analiză a cererilor de plată în vederea efectuării plăților a fost inițiat după finalizarea preluării bazelor de date, fiind un proces complex, având în vedere numărul semnificativ de cereri de plată primite.

Fondul de Garantare a Asiguraților va asigura un ritm constant de analiză și plată a cererilor, urmărind soluționarea cererilor de plată înregistrate într-un termen rezonabil.

Pentru a asigura un principiu de echitate în relația cu toți petenții de asigurare, FGA înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora la Fond. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul FGA: www.fgaromania.ro

Polițe RCA la City Insurance

City Insurance a emis înainte de declararea falimentului aproximativ trei milioane de polițe RCA. Șoferii cu mașinile asigurate această companie pot folosi asigurarea RCA în continuare cu procedura amiabilă în cazul unui accident rutier produs numai între două autovehicule din care nu au rezultat vătămări corporale.

Conducătorii auto implicați în accidente produse de asigurații City Insurance își vor trimite acum cererile către Fondul de Garantare a Asiguraților.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

FGA precizează că o cerere de plată motivată adresată Fondului  trebuie depusă în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data demarării procedurii pentru  drept de creanţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...