FMI: „Nori de furtună” asupra economiei mondiale. „Este dificil să ne gândim la o perioadă în care incertitudinea a fost atât de mare”

Andrei Dumitrescu 12.10.2022, 11:00
FMI: „Nori de furtună” asupra economiei mondiale. „Este dificil să ne gândim la o perioadă în care incertitudinea a fost atât de mare”

Fondul Monetar Internațional a avertizat în legătură cu o reevaluare dezordonată pe piețe, afirmând că riscurile de stabilitate financiară globală au crescut, sporind riscurile de contagiune și de propagare a stresului între piețe.

FMI a declarat că „nori de furtună” se profilează asupra economiei mondiale, inclusiv inflația persistentă, o încetinire în China și tensiunile continue cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, care au ridicat riscul unei încetiniri severe la niveluri nemaiîntâlnite de la debutul pandemiei COVID-19.

„Este dificil să ne gândim la o perioadă în care incertitudinea a fost atât de mare”, a declarat Tobias Adrian, directorul Departamentului pentru piețe monetare și de capital al FMI. „Trebuie să ne întoarcem cu zeci de ani în urmă pentru a vedea atât de multe conflicte în lume și, în același timp, inflația este extrem de ridicată.”

„Mediul global este fragil”

Combinația dintre inflația ridicată și incertitudinea politicii băncii centrale „creează acest mediu de risc și volatilitate cu adevărat ridicate”, a spus el.

„Când riscul este ridicat, corelațiile sunt ridicate”, a spus Adrian. „Deci, spillovers și contagiunea, sunt la un nivel mai ridicat în aceste perioade de incertitudine ridicată.”

În cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară globală, FMI a avertizat că riscurile la adresa stabilității financiare globale au crescut de la ediția din aprilie 2022, lăsând balanța riscurilor „în mod semnificativ înclinată” în sens negativ.

„Mediul global este fragil, cu nori de furtună la orizont”, se arată în raport.

Vulnerabilitățile persistente ale pieței, înăsprirea lichidităților, inflația încăpățânată și eforturile continue ale băncilor centrale din întreaga lume de a majora ratele pentru a o combate s-au combinat pentru a crea un mediu volatil și riscant, se arată în raport.

„Având în vedere că investitorii s-au retras agresiv din asumarea riscurilor în ultima vreme, pe măsură ce își reevaluează perspectivele economice și politice, există pericolul unei reevaluări dezordonate a riscului”, se arată în raport. „În special, volatilitatea și o înăsprire bruscă a condițiilor financiare ar putea interacționa cu vulnerabilitățile financiare preexistente și ar putea fi amplificate de acestea.”

Multitudine de riscuri pentru piețele emergente

Piețele au avut un an brutal, S&P 500 scăzând cu 24% până acum în acest an, în timp ce obligațiunile globale au intrat pe o pantă descendentă, iar dolarul se situează în jurul unui maxim al ultimelor două decenii – cauzând probleme pentru restul lumii.

În special, FMI a avertizat că orice încetinire bruscă va fi resimțită acut de economiile de piață emergente, unde acestea se luptă cu o „multitudine de riscuri”, cum ar fi costurile ridicate ale împrumuturilor, inflația ridicată și piețele volatile ale materiilor prime. FMI a avertizat, de asemenea, că marjele de credit s-au mărit substanțial în sectorul corporatist, iar ratele mai mari ar putea avea un impact negativ asupra piețelor imobiliare.

Bursele s-au prabusit dupa descoperirea noii variante Covid-19 1

În China, recesiunea din sectorul imobiliar s-a adâncit deja, iar eșecurile dezvoltatorilor imobiliari s-ar putea extinde asupra sectorului bancar, a avertizat FMI.

În timp ce băncile din economiile avansate par să dispună de capital și lichidități suficiente, FMI a remarcat că, în cadrul testului său de rezistență bancară la nivel mondial, până la 29% dintre băncile de pe piețele emergente ar încălca cerințele de capital în cazul unei recesiuni mondiale severe, ceea ce ar duce la un deficit de capital de peste 200 de miliarde de dolari. Băncile americane vor raporta profiturile pentru trimestrul al treilea începând cu această săptămână și se așteaptă ca acestea să prezinte profituri mai slabe.

„Este cu siguranță posibil ca, într-un scenariu advers, să existe stres asupra instituțiilor individuale”, a declarat Adrian, de la FMI. „Chiar și în testul de stres bancar care folosește un scenariu consistent la nivel global, am constatat că băncile sunt în general sigure, dar nu înseamnă că fiecare bancă este rezistentă în orice scenariu.”

„Există o lipsă de finanțare în dolari”

Credit Suisse a fost în centrul atenției la nivel mondial, deoarece speculațiile privind viitorul băncii au luat amploare pe rețelele de socializare la începutul acestei luni, pe fondul anticipării faptului că ar putea fi nevoită să strângă miliarde de franci în capital proaspăt, trimițând acțiunile sale și unele obligațiuni la noi minime.

Adrian a refuzat să comenteze cu privire la anumite bănci.

Alte piețe specifice de urmărit au fost piețele de finanțare în dolari, unde Adrian a spus că a existat o extindere a swapurilor de bază între valute.

„Suntem cu puțin sub trei luni înainte de sfârșitul anului și, de obicei, în jurul sfârșitului de an, există un pic de stres în bilanț, deoarece unele tranzacții sunt retrase sau remaniate, dar amploarea mișcărilor este destul de neobișnuită”, a spus Adrian. „Există o lipsă de finanțare în dolari”.

Rata swap pe yeni la trei luni a crescut marți la -60,25 puncte de bază, retrăgându-se ușor de la un maxim de peste doi ani atins la începutul săptămânii trecute. Rata actuală a swap-ului pe yeni a însemnat că investitorii au fost dispuși să plătească mai mult de 60 de puncte de bază peste ratele interbancare pentru a schimba yeni pe trei luni în dolari.

El a mai spus că există riscul unei „goana după numerar” în cazul unui șoc global comun.

„Nu aș exclude faptul că nu ar putea exista o altă goană după numerar – ceea ce înseamnă că randamentele Trezoreriei (americane) cresc brusc într-o perioadă în care există o fugă către calitate. De obicei, într-o fugă către calitate, oamenii cumpără titluri de Trezorerie, dar ar putea exista o vânzare bruscă a duratei la un moment dat. Când este dezordonată, atunci se vede stresul.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...