Florin Cîțu spune că România va renunța la măștile de protecție când vom avea 10 milioane de vaccinați. ”1 iunie e prea devreme pentru asta”

Ioana Bucur, Alexandrina Toader 22.04.2021, 20:27
Florin Cîțu spune că România va renunța la măștile de protecție când vom avea 10 milioane de vaccinați. ”1 iunie e prea devreme pentru asta”

Se spunea că 1 iunie va fi data „revenirii la normalitate”, însă șansele par destul de slabe. Florin Cîțu spune că România va renunța la măștile de protecție când vom avea 10 milioane de vaccinați.

România va renunța la măștile de protecție când vom avea 10 milioane de vaccinați

Premierul a susținut o conferință de presă, joi, după ședința Comitetului pentru revenirea României la normalitate. Florin Cîțu a explicat că România va renunța la măștile de protecție când vom avea 10 milioane de vaccinați. „După ce ne vaccinăm vom renunța și la mască”, a răspuns premierul, întrebat când nu va mai fi obligatorie purtarea măștii în spațiul public. 1 iunie, data vehiculată pentru „marea relaxare” ar putea fi prea devreme pentru renunțarea la mască, în condițiile anunțate de premier: „La 1 iunie e cam devreme, dacă avem ținta de 35%, nu. Trebuie să ne gândim la a renunța la mască după ținta de 10 milioane de persoane vaccinate, până atunci nu are sens să discutăm despre asta”, a mai spus Florin Cîțu.

Românii sunt obligați să poarte mască de protecție de la începutul lunii noiembrie a anului trecut. Înainte ca decizia să fie luată la nivel național, era impusă de fiecare județ în parte, în funcție de rata de infectare.

„Astăzi putem să vedem cum revenim la normalitate, de aceea avem acest comitet interministerial, care să pregătească prima bornă, prima parte. 1 iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important. Am spus că atunci putem să facem acest lucru, dacă avem aproape 35% din populaţia care trebuie să fie vaccinată, o vaccinăm, deci depinde de noi. A fost o şedinţă în care s-a aprobat regulamentul, o şedinţă în care le-am spus colegilor mei cum cred că ar trebui să lucreze, fiecare minister va veni cu propuneri pe care le discută întâi cu sectoarele pe care le are în subordine”, a explicat el, după prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021.

Care este conditia pusa de Citu pentru redeschiderea restaurantelor
Care este condiția anunțată de Cîțu pentru renunțarea la masca de protecție

„1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluaţi”

Tot joi, președintele Klaus Iohannis a declarat că oamenii nu ar trebui să aibă falsa convingere că i iunie va fi data unei relaxări totale. Cu toate astea, șeful statului a spus că este optimist că acest obiectiv ar putea fi atins.

„1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluaţi. Este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Deci, să nu credem, din greşeală, că 1 iunie este data de relaxare totală, nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist şi cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident că până atunci mai sunt atâtea săptămâni, în care evaluăm mersul pandemiei. Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult şi, în paralel, numărul de vaccinaţi creşte, atunci, cu siguranţă, rând pe rând, vom putea să renunţăm la anumite măsuri sau, invers spus, rând pe rând, vom putea să relaxăm măsurile şi sper foarte mult ca, în plină vară, să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puţine, încât românii vor putea să-şi facă concediul în tihnă”, a declarat Klaus Iohannis, la vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...