Florin Cîțu promite că cei afectați de inundațiile din Alba vor fi ajutați de către stat. Premierul: „Aștept o evaluare a pagubelor”

Andreea Grecu 17.07.2021, 20:24
Florin Cîțu promite că cei afectați de inundațiile din Alba vor fi ajutați de către stat. Premierul: „Aștept o evaluare a pagubelor”

Premierul României, Florin Cîțu a promis că oamenii afectați de inundațiile din Alba vor fi ajutați de stat. Acesta a declarat că a fost în permanență informat de situația din Alba și dă asigurări că Guvernul va veni în sprijinul celor afectați de viitură.

Cîțu: „Aștept o evaluare a pagubelor”

Florin Cîțu postat sâmbătă un mesaj pe Facebook în care spune că a fost in permanență informat cu privire la situația inundațiilor și a oamenilor din Alba, dar și că a discutat cu ministrul de Interne Lucian Bode și cu șeful DSU, Raed Arafat.

„Am fost permanent informat despre situaţia inundaţiilor din judeţul Alba, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. Am discutat atât cu ministrul de Interne, Lucian Bode, cât şi cu secretarul de stat, Raed Arafat. Majoritatea familiilor evacuate din zona Roşia Montană s-au întors la casele lor. Se lucrează la deblocarea Drumului 74A, dar în acelaşi timp există trei rute alternative pentru a ajunge în zonă”, a spus Cîţu.

Inundațiile au făcut prăpăd Alba

Cîțu a mai precizat că așteaptă ca prefectul judeţului Alba să facă o evaluare a pagubelor, pentru a putea acționa.

„Guvernul va asigura imediat orice ajutor este nevoie pentru a veni în sprijinul celor afectaţi”, a mai spus Florin Cîţu.

Poveștile cutremurătoare ale oamenilor afectați de inundații

Oamenii din județul Alba au trăit clipe de coșmar când șuvoiul de apă le-a luat casele pe sus. Numeroase case au fost distruse, iar altele sunt pe cale să se prăbușească. Unii dintre ai abia au reușit să se salveze de apa care a măturat totul în jur.

Inundațiile au făcut prăpăd Alba

„A venit apa până acolo sus. Era până la sân. Abia am reușit să ieșim. Și am avut o scară acolo și ne-am cățărat pe scară, ca să ne putem urca pe terasă. Eram înăuntru. Soțul se pusese să se odihnească. Și eu când am ieșit, m-am uitat pe geam, și văd că vine apa de acolo. Și merg și zic ‘trezește-te că vine apa!’.”, a povestit plângând, este doamna Maria din comuna Sohodolu, pentru Antena 3.

„Ce să mai locuiești, n-ai ce mai locui. Nu se mai poate. Totul e distrus. A intrat din față apa, și-a împins peretele, a rupt tot. Trebuie dărâmată, n-avem ce face.„, a declara și soțul femeii, domnul Constantin.

„Am 87 de ani dar așa ceva n-am întâlnit. Am fost la un pas de a mă îneca. Am fost în apă și Dumnezeu m-a salvat. Eram singură. Nu m-a auzit nimeni. Dumnezeu mi-a cruțat viața. Am rămas fără animale, cloșcă cu pui, un purcel, și găini. Și în grădina am avut de toate, zarzavaturi.”, povestește o femeie din Cărpiniș, cel mai afectat sat de viitură.

Pagube însemnate după inundațiile din Alba

Inundațiile au provocat numeroase pagube in județul Alba.  Peste 200 de persoane au rămas fără locuințe și au fost nevoite să-și petreacă noaptea in căminul cultural din Roșia Montană.

Inundațiile au făcut prăpăd Alba

Accesul către zonă a fost îngreunat după ce Drumul Național 74 Cărpiniș (Abrud)- Câmpeni a fost blocat de aluviuni și o alunecare de teren pe o porțiune 300 de metri.

Sute de case din comunele si satele din județul alba au fost inundate. Bunurile oamenilor au fost pierdute, mulți dintre aceștia rămânând fără animale și fără agoniseala de-o viață.

Numeroase drumuri au fost afectate de inundații, copacii au fost smulși din rădăcini de ape și mașinile au fost luate pe sus.

De asemenea, au fost avariate 8 linii de medie tensiune si 106 posturi de transformare. Aproximativ 7.429 de case au rămas fără curent electric..

Din fericire nu au fost raportate victime.

Urmăriți Impact.ro și pe