Florin Cîțu, dispus la negocieri cu PSD şi AUR. „Vom discuta cu toate partidele care nu vor criză politică”

Iancu Andreea 26.09.2021, 16:29
Florin Cîțu, dispus la negocieri cu PSD şi AUR. „Vom discuta cu toate partidele care nu vor criză politică”

După ce a câștigat șefia PNL, în urma votului din Congresul partidului din urmă cu o zi, Florin Cîțu este dispus la negocieri cu PSD și AUR. Noul lider al Partidului Național Liberal își dorește să rămână la guvernare și pentru aceasta a anunțat că este de acord să discute cu toate partidele care nu își doresc să dea jos actualul Guvern. Chiar dacă, inclusiv în discursul său din timpul Congresului PNL, Florin Cîțu a menționat că PSD reprezintă dușmanul liberalilor, se pare că eforturile de a nu destrăma Guvernul întrec propriile convingeri.

Florin Cîțu, dispus la negocieri cu PSD și AUR pentru menținerea guvernării

Premierul României și noul lider al Partidului Național Liberal a încheiat cu succes campania pentru șefia PNL. Acum, Florin Cîțu se concentrează pe Guvern și este dispus chiar la negocieri cu PSD și AUR pentru a păstra conducerea Executivului. În urma Congresului PNL, prim-ministrul a vorbit despre planurile din perioada următoare, mărturisind că este deschis chiar la discuții cu toate partidele pentru a împiedica căderea Guvernului în urma moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR.

Cu toate acestea, Florin Cîțu a punctat că își așteaptă în primul rând foștii parteneri de coaliție la masa discuțiilor, însă cu condiția să renunțe la moțiune și la alianța cu AUR și PSD. Între timp, premierul nu a menționat dacă ia sau nu în calcul rediscutarea tuturor portofoliilor din Guvern, în cazul în care USR PLUS revine alături de PNL și UDMR la guvernare.

Le luăm pe rând. Mai întâi, USR PLUS trebuie să scape de alianța cu AUR și PSD, apoi pot veni la masă cu noi și vom vorbi, a precizat Florin Cîțu.

Florin Cîțu, negocieri cu PSD și AUR
Prim-ministrul Cîțu speră să îi readucă la masa negocierilor pe liderii USR PLUS

„Vedem după ce decid cei din USR PLUS”

După Congresul PNL, alianța USR PLUS urmează să își stabilească noul lider, dintre Dan Barna și Dacian Cioloș. Deocamdată, guvernarea funcționează cu ajutorul miniștrilor interimari.

În acest moment guvernăm în situația în care suntem, cu miniștrii interimari. Vedem după ce decid cei din USR PLUS președintele, discutăm cu noua conducere apoi. Până atunci nu cred că vom avea cu cine să discutăm pentru că nu știu exact. Dacă noua conducere nu va mai sta în alianțe cu AUR și PSD, discutăm, a mai explicat premierul Cițu.

Ce se întâmplă dacă USR PLUS nu renunță la moțiunea de cenzură

Având în vedere că există posibilitatea ca USR PLUS să nu fie de acord să vină la guvernare alături de PNL, dat fiind faptul că reprezentanții partidului au transmis un mesaj clar și răspicat după ce Florin Cîțu a câștigat șefia partidului, premierul a fost întrebat care va fi opțiunea sa pentru a strânge majoritatea în Parlament.

Vom negocia cu toți cei care vor susține Guvernul, din toate partidele. Cu toate partidele vom negocia. Pe de o parte, avem USR care negociază cu PSD și AUR și atunci noi ce să facem? Să nu negociem cu ei?… Preferința mea și varianta cu cele mai multe șase este cea în care vom continua cu o guvernare PNL, USR PLUS și UDMR. Asta este ceea ce vreau eu, pentru asta mă voi lupta și voi negocia în Parlament, a răspuns Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe