Florin Cîțu, contrazis de BOR cu privirea la slujba de Înviere. “Credincioșii vor putea sta și în biserică”

Ana Anitoiu, Ioana Constantin 20.04.2021, 13:43
Florin Cîțu, contrazis de BOR cu privirea la slujba de Înviere. “Credincioșii vor putea sta și în biserică”

Prim-ministrul Florin Cîțu a dezvăluit cum se vor ține slujbele de Paște în acest an, precizând că urmează ca miercuri să mai aibă o discuție cu reprezentanții cultelor religioase cu privire la noaptea de Înviere. Premierul a dat o veste neașteptată referitoare la restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului și a fost contrazis de BOR cu privire la regulile de sărbători.

Florin Cîțu a fost contrazis de BOR cu privire la slujba de Înviere

Update ora 13:43. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, l-a contrazis pe premierul Florin Cîțu, spunând că de Paște, slujba va fi făcută în interior, iar biserică va putea intra un număr limitat de credincioși. El a adăugat că declarațiile prim-ministrului au reflectat ”un reflex de a pune accentul pe manifestările în exterior”.

”Slujba de Înviere are partea ei primă la care participă credincioșii în număr mai mare, care se desfășoară afară, după aceea, această majoritate a credincioșilor se retrage spre casă. Cei care vor rămâne, evident că vor putea rămâne atât în curtea bisericii, vor fi locuri foarte precis marcate, dar și în interior, unde clericii se vor retrage să slujească până la capăt Sfânta Liturghie. Vor putea pătrunde în interior doar un număr limitat de persoane, conform spațiului disponibil. Este o certitudine și nu identific în acest moment, în contextul în care ne aflăm, niciun motiv real, adecvat, cu conținut, care să producă o schimbare a unei Hotărâri de Guvern deja publicate în Monitorul Oficial. Oricum slujbele din perioada Sfintelor zile, mă refer la Săptămâna Sfintelor Patimiri, Deniile, la care mai participă lume mai multă, toate acestea se vor desfășura cu preponderență în exterior, sperând că și vremea va fi foarte bună”, a explicat Vasile Bănescu la Digi24.

Cum se vor ține slujbele de Paște. Florin Cîțu: ”Tot trebuie să avem niște reguli”

Premierul a declarat că slujbele de Paște din acest an vor avea loc în afara bisericilor, cu respectarea distanțării sociale între credincioși. Declarația prim-ministrului vine la ceva timp după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a dezvăluit care vor fi restricțiile de circulație în noaptea de Înviere și până la ce oră vor fi deschise magazinele în Vinerea Mare.

”Eu cred că preoții susțin campania de vaccinare. Voi avea o discuție cu cultele din nou, miercuri, pentru noaptea de Paști, să vedem cum organizăm noaptea de paști ortodox. Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, în jurul bisericii, etc. S-a putut și până acum se va putea și în noaptea de Paști. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare”, a spus premierul.

Florin Citu despre cum se vor tine slujbele de Paste. Ce restrictii vor fi in noaptea de Inviere
Florin Citu

Florin Cîțu, veste neașteptată în privința restricțiilor

Prim-ministrul a insistat spunând că revenirea la normalitate este posibilă doar dacă va avea succes campania de vaccinare anti-Covid-19. Florin Cîțu a precizat că ar fi posibil să nu mai existe restricții în localitățile din România în care se ajunge la o rată de 60% de persoane vaccinate. În plus, premierul a menționat că ar trebui să fie luate în calcul și forme de premiere pentru personalul companiilor care se imunizează.

”În acest moment dacă vrem să revenim la normalitate trebuie să avem această campanie de succes. Sunt sigur că vom atinge aceste borne, sunt foarte optimist după discuțiile de la Cluj. Toți vor să aibă o normalitate, să fie închiși, deschiși etc. Dacă ai tot personalul vaccinat, vorbim despre o altă situație. Noi vrem cu toții sau nu vrem să revenim la normalitate? Singura cale este vaccinarea. Dacă se ajunge într-o localitate cu 60 % vaccinați, să nu mai existe restricții. Vom vedea, nu știu. Putem să discutăm alte măsuri, pentru personal care este vaccinat, trebuie să existe o primă”, au fost declarațiile lui Florin Cîțu, la Digi24.

Care vor fi restricțiile de circulație în noaptea de Înviere

Conform ministrului de Interne, în noaptea de Înviere va fi permisă circulația între orele 22.00 și 05.00. Lucian Bode a atras atenția că acest interval orar în care se va putea merge pe stradă se referă doar la acele persoane care participă la slujbele religioase. Oficialul le-a transmis celor care nu vor merge la biserică să aleagă să rămână acasă.

”Circulația în timpul nopții este permisă în noaptea de 1 spre 2 mai, între orele 22.00 și 05.00. În noaptea de 1 spre 2 mai circulația persoanelor e permisă doar pentru participanții la slujbele religioase. Subliniez asta pentru a-i ruga pe toți cetățenii care nu participă la slujbă să rămână acasă. Chiar nu vor avea ce alte activități să desfășoare alta decât participarea la slujba religioasă. Stațiunile de pe litoral și cele montane vor fi deschise cu respectarea tuturor regulilor, cu maxim 70% capacitate de cazare”, a spus Lucian Bode.

Urmăriți Impact.ro și pe