Florin Cîțu, clarificare în privința alocațiilor. De câte ori vor crește în 2022, de fapt

Ana Ionescu, Ștefan Olteanu 23.06.2021, 15:26
Florin Cîțu, clarificare în privința alocațiilor. De câte ori vor crește în 2022, de fapt

Alocațiile copiilor au rămas un subiect mult discutat după ce Guvernul a decis anularea unei noi majorări în luna iulie, așa cum era programat iniţial. Premierul României, Florin Cîțu, a făcut noi precizări asupra acestui subiect și a explicat clar care vor fi etapele de creștere ale alocațiilor pentru copii.

Când va fi făcută următoarea majorare a alocațiilor și câți bani vor primi în plus copiii

Şeful Guvernului, Florin Cîțu, a explicat că alocațiile copiilor nu vor mai creşte în luna iulie, ci doar o singură dată, cu 20%, în ianuarie 2022. Florin Cîțu a precizat că vor rămâne cele 5 etape de creștere a alocațiilor, dar se vor aplica o singură dată pe an.

„Deocamdată nu, următoarea creștere este la 1 ianuarie 2022 și de atunci vor fi anual creșteri. Vor crește în fiecare an și vor crește substanțial”, a spus Cîțu. Premierul României a precizat că legea inițială care prevedea dublarea alocațiilor a fost făcută prost, pentru că nu s-a precizat și sursa de finanțare pentru o astfel de majorare.

Ordonanța de urgență pentru alocații „prevede exact ce a fost prevăzut în varianta din prima lectură, o creștere cu 20%. Sunt mai mulți pași care duceau la dublare, ăsta este pasul doi, acea creștere cu 20%, nu există alte variante”, a spus Florin Cîțu la Parlament.

De asemenea, întrebat dacă alocațiile vor fi majorate cu rata inflației, Florin Cîțu a dezmințit această variantă.

„Nu, este doar 20% cum era inițial. Erau 5 etape, ăsta este al doilea pas”, a explicat şeful Guvernului.

Florin Citu, clarificare in privinta alocatiilor. De cate ori vor creste in 2022, de fapt2
Florin Citu, clarificare in privinta alocatiilor. De cate ori vor creste in 2022, de fapt

De ce a fost anulată majorarea alocațiilor pentru copii

O nouă majorare a alocațiilor trebuia să aibă loc pe 1 iulie anul acesta. Din păcate, creșterea a fost anulată, deoarece din bugetul anului 2021 trebuie să fie acoperite cheltuielile pentru susținerea măsurilor de redresare economică și de protecție socială pentru combaterea efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

„E adevărat, dar legea inițială era o lege prost făcută, fără sursă de finanțare. Pe hârtie poți să crești orice, provocarea pentru cei care scriu astfel de legi să vină să arate de unde poți să crești cheltuielile publice fără să pui în pericol finanțele publice sau stabilitatea financiară a României. Este o majorare eșalonată, anul acesta 20%, anul viitor 20% și mergem mai departe”, a mai spus Cîțu.

După mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile copiilor au ajuns la 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.