Florin Cîțu anunță că dublarea alocațiilor nu va avea loc în acest an. Ce se întâmplă cu pensiile

Luiza Moldovan 09.04.2020, 17:00
Florin Cîțu anunță că dublarea alocațiilor nu va avea loc în acest an. Ce se întâmplă cu pensiile

Florin Cîțu anunță că dublarea alocațiilor nu va avea loc în acest an. Ce se întâmplă cu pensiile și cu alocațiile pentru copiii cu handicap e încă o chestiune incertă, în condițiile în care presiunea pe sistemul bugetar, în contextul pandemiei, e uriașă.

Florin Cîțu anunță că dublarea alocațiilor nu va avea loc în acest an. Ce se întâmplă cu pensiile

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că măsura de creștere a pensiilor depinde de execuția bugetară, iar dublarea alocațiilor nu este cuprinsă în bugetul pe anul în curs. Ministrul a precizat că presiunea pe buget e foarte mare și că necesară o reevaluare a unor cheltuieli. E foarte posibil ca unele cheltuieli să fie amânate pentru anul viitor, din cauza deficitului semnificativ.

“La alocaţii lucrurile au fost clare. Dublarea alocaţiilor nu a fost făcută la timp, deci nu sunt bani incluşi în buget, în acest an. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar o astfel de promisiune în acest moment… Cei care au făcut această dublare a alocaţiilor nu au indicat sursa de finanţare nicăieri. Am tot cerut această sursă de finanţare, de unde să luăm banii şi nu ni s-a spus”, a declarat Cîțu pentru Agerpres.

Ce cheltuieli vor trebui reevaluate în opinia ministrului Finanțelor
Ce cheltuieli vor trebui reevaluate în opinia ministrului Finanțelor

“Parlamentul să termine cu populismele”

Un apel tăios a făcut ministrul Finanțelor la adresa Parlamentului, somându-l să termine cu proiectele populiste, “pentru că pe hârtie toți putem să promitem, dar trebuie să și livrăm, iar contextul internațional este foarte dificil în acest moment pentru finanțare“. Cîțu a dat exemplul tuturor celorlalte țări afectate de pandemie, care se confruntă, de asemenea, cu un deficit bugetar uriaș și a spus că oricine evită acum cheltuieli care pun o presiune încă și mai mare pe buget.

Într-un asemenea context, punctul de pensie a crescut cu 15% din septembrie 2019, ajungând de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. În septembrie anul acesta, punctul de pensie urmează să se majoreze cu 40%, în conformitate cu Legea Pensiilor, până la 1.775 de lei.

Ce se va întâmpla cu deciziile de mărire a unor cheltuieli sociale promise anul trecut

De menționat și că, pe 17 decembrie 2019, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a adoptat un amendament prin care cuantumul alocațiilor pentru copii se dubla. Adrian Solomon, deputat PSD, a propus dublarea alocației pentru copiii cu dizabilități, care, acum, este de 300 de lei.

Cîțu a spus că cele mai mari cheltuieli din buget se duc pe asistența socială și pe plata personalului, așa că acele sectoare trebuie reevaluate și văzut dacă se pot amâna niște plăți până anul viitor.

„Cheltuielile de personal în sectorul public sunt de 109 miliarde de lei pe an, împărţite cu 32 de miliarde de lei autorităţile locale, 56 de miliarde bugetul de stat şi mai sunt vreo 18 miliarde sau restul, cât rămâne, în alte instituţii care sunt cu acţionar majoritar de stat sau parţial şi cu venituri proprii. Am spus că este nevoie de o reevaluare a cheltuielilor bugetare”, a spus ministrul.

Cîțu s-a ferit să comenteze pe subiectul măsurilor anunțate de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care propunea ca angajații de la stat să stea în șomaj tehnic câte două săptămâni, prin rotație. El a spus că la Ministerul Finanțelor nu există un asemenea document.

Violeta Alexandru anunțase pe Facebook că e în pregătire un proiect de act normativ care vizează șomajul tehnic prin rotație pentru angajații din instituțiile bugetare.