Florin Cîțu, anunț important despre deschiderea anului școlar. Ce trebuie să știe toți părinții despre festivități: ‘Avem câteva excepții’

Ioana Bucur, Alexandru Teodorescu 13.09.2021, 10:03
Florin Cîțu, anunț important despre deschiderea anului școlar. Ce trebuie să știe toți părinții despre festivități: ‘Avem câteva excepții’

Pentru mii de copii din România, școala a început luni, 13 septembrie, direct în sistem online. Cu doar câteva ore înainte de momentul pe care îl așteptau cu nerăbdare cei mici, Florin Cîțu a făcut un anunț important despre deschiderea anului școlar. Ce trebuie să știe părinții despre festivități.

Cum arată deschiderea anului școlar 2021-2022

Noul an școlar 2021-2022 a început, dar nu în aceleași condiții pentru toți elevii din România. Duminică seara, premierul Florin Cîțu a vorbit despre cum se vor desfășura festivitățile și despre excepțiile care se vor aplica, în funcție de situația epidemiologică din țară.

Festivitățile de deschidere a noului an de școală vor fi organizate în funcție de prevederile din ordinul comun al Educației și Sănătății. Acestea nu vor dura mai mult de o oră și jumătate, exclusiv afară, iar toți participanții vor fi obligați să poarte mască de protecție.

„Am vrut să avem aceste discuții astăzi fiindcă mâine începe noul an școlar. Am vrut să mă asigur că ați luat toate măsurile ca să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Asta înseamnă să respectăm ordinul comun al Educației și Sănătății care reglementează cum se vor desfășura aceste activități mâine. O limită de o oră și jumătate exclusiv afară, cu mască obligatorie. Asta ar fi prima condiție”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a precizat că nu toți elevii vor putea fi în sălile de clasă luni, 13 septembrie 2021.

„Începem noul an cu prezență fizică și e foarte important ca siguranța copiilor să fie pe primul plan. Avem câteva excepții pentru prezența fizică. 11 localități. Avem 5 localități în Satu Mare, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman, din acea informație pe care o am.

Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiți să înceapă școlile în sistem online. Restul ne vedem mâine în curtea școlii”, a transmis acesta în timpul unei videoconferinţe cu prefecţii şi reprezentanţii DSP”, a adăugat premierul.

Florin Cîțu, anunț important despre deschiderea anului școlar
Florin Citu

„Vreau să menținem anul acesta prezența fizică”

Așa cum a afirmat și ministrul Educației, Florin Cîțu a precizat că își dorește ca prezența fizică în școli să poată fi asigurată pe toată durata noului an școlar, dar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de cooperarea autorităților, elevilor, părinților acestora și angajaților din unitățile de învățământ.

„Vreau să menținem anul acesta prezența fizică și de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi. Măștile trebuie să ajungă la școli, avem destule măști în acest moment, vom suplimenta dacă va fi nevoie.

Mai avem o situaţie care trebuie rezolvată cât mai repede. Sunt 253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid.

Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie. Acestea sunt unităţi de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. La fel, cât mai rapid. Şi mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire, în Bacău, Timişoara, Hunedoara, Constanţa. Şi aici vă spun că nu ne jucăm, o să vină frigul şi nu putem să îi ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată”, a adăugat premierul României.

Urmăriți Impact.ro și pe