Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea necesității unei a treia doze de vaccin. ”Nu e o decizie, dar specialiștii se îndreaptă spre asta”

Ioana Bucur 20.07.2021, 15:20
Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea necesității unei a treia doze de vaccin. ”Nu e o decizie, dar specialiștii se îndreaptă spre asta”

În contextul în care tot mai multe țări din Europa impun noi restricții anti-Covid-19, valul al patrulea pare inevitabil. Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea necesității unei a treia doze de vaccin.

Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea necesității unei a treia doze de vaccin

Europa se confruntă deja cu valul patru al pandemiei. Autoritățile impun noi restricții, iar specialiștii vorbesc despre necesitatea unei a treia doză de vaccin. Problema s-a ridicat și în România:

„Există o singură pregătire pentru valul patru al pandemiei: vaccinarea”, a declarat premierul Florin Cîțu, marți, la Parlament.

Ce a avut de spus Florin Cîțu despre necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-Covid-19? Premierul a dezvăluit nu s-a ajuns, până în acest moment, la nicio decizie oficială, însă se pare că specialiștii se îndreaptă spre această concluzie.

„Nu este o decizie, dar specialiștii se îndreaptă spre această (posibilitate n.r.). Specialiștii ne vor spune când trebuie administrată a treia doză, nu sut eu în măsură să spun. Așa arată direcția în care merg discuțiile, că e nevoie și de o a treia doză”, a precizat primul ministru.

Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea necesității unei a treia doze de vaccin

101 cazuri de infectare cu tulpina Delta, în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că au fost confirmate 101 cazuri de infecatre cu tulpina Delta, în România, opt dintre acestea fiind la persoane vaccinate, dintre care şase cu două doze.

Medicul a declarat că în ultima săptămână, la nivel european, s-a constatat o creştere de multiplicare a cazurilor cu 64,3%.

„Pentru perioada 11-17 iulie, la nivel european se constată o creştere a ratei de multiplicare a cazurilor la interval de 14 zile cu 64,3%. Practic această tendinţă de creştere este observată în 20 de ţări europene.

Marea majoritate a cazurilor raportate în această perioadă sunt la persoane tinere, la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, creşterea fiind limitată la persoanele peste 65 de ani, care într-un procent semnificativ sunt deja vaccinate”, a explicat Gheorghiţă.

Numărul de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 a crescut simțitor și la noi în țară, față de săptămâna precedentă, a mai anunțat Gheorghiță.

„Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale, cu 38,9 la sută faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă.

Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient T0 este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce desigur este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare.

Media cazurilor săptămânale din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 47 cazuri”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.