Florile care nu trebuie plantate niciodată lângă legume. Puțini știu asta

Iancu Andreea 20.05.2022, 13:02
Florile care nu trebuie plantate niciodată lângă legume. Puțini știu asta

Plantele au nevoie de îngrijire specială, iar modul în care sunt alăturate legumele și florile într-o grădină funcționează după niște reguli clare. Unele soiuri nu ar trebui plantate niciodată unele lângă altele, mai cu seamă florile alături de unele legume. Cei care sunt pasionați de grădinărit ar trebui să țină cont de aceste reguli clare.

Care sunt florile și legumele ce nu trebuie plantate alăturat

Pentru că nu toți ne bucurăm de un spațiu generos pentru grădină, ar trebui să ținem cont de unele reguli atunci când ne hotărâm să cultivăm legume și flori deopotrivă. Poți beneficia de o priveliște spectaculoasă, dar și de o masă bogată în legume și fructe din propria grădină, dacă ții cont de câteva reguli simple. În primul rând florile nu ar trebui să fie plantate împreună cu legumele.

Dincolo de aspectul estetic, specialiștii în horticultură recomandă să evităm alăturarea celor două tipuri de plante din numeroase motive. În primul rând, substanțele care se elimină în sol pot interacționa. Rădăcinile florilor cu bulb, precum ghioceii, lalelele, narcisele, zambilele vor transfera în sol o cantitate mare de alcaloizi, substanțe care produc dezechilibre în creșterea legumelor. Chiar dacă florile înfloresc în perioada primăverii, când legumele se află abia în stadiul de răsad, atunci când se scutură are loc acest proces.

Florile care nu trebuie plantate niciodată lângă legume
Florile și plantele care nu ar trebui alăturate în grădină

Cum să îți organizezi grădina dacă îți dorești ca florile și legumele să se dezvolte armonios

Unele soiuri de flori se dezvoltă rapid și ajung să aibă un aspect de tufă la maturitate. Dacă sunt amplasate pe marginea straturilor cu legume sau pe o latură a acestora, vor împiedica lumina să ajungă la legume și astfel va fi diminuată dezvoltarea lor, având o maturitate și coacere târzie. Din categoria aceasta fac parte: leandrul, măzărichea parfumată, degețelul roșu, gladiolele. Toate vor avea un aspect plăcut în grădina ta, însă trebuie plantate într-un spațiu distinct de cel al legumelor.

Pe de altă parte, unele legume, precum fasolea, mazărea, castravetele, roșia au nevoie de tutori care să le susțină pentru o dezvoltare adecvată. Este de preferat să fie amplasați la fiecare plantă pentru a o susține. Florile de talie înaltă, după creștere, vor îngrădi pătrunderea luminii și a căldurii, care sunt necesare dezvoltării legumelor, astfel că e de evitat alăturarea plantelor cu flori precum floarea-soarelui, gladiole, dalii, trandafiri,

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...