Floarea cadavru, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și cum se reproduce

Stan Filon 18.09.2021, 12:58

Floarea cadavru este una dintre cele mai rare flori din lume și puțini sunt oamenii care au avut onoarea să o vadă înflorită, deoarece aceasta înflorește doar pentru 24 de ore, odată la foarte mulți ani. Evenimentul strânge laolaltă comunități întregi, atunci când are loc fericitul eveniment.

Floarea cadavru este una dintre cele mai rare din lume

Floarea cadavru este una dintre cele mai rare din lume și la fel de rari sunt oamenii care au avut onoarea să o vadă înflorită. Bucuria privitorilor care s-au bucurat de frumusețea florii respective a fost rapid umbrită de mirosul pe care îl degajă aceasta.

Amorphophallus titanum, denumirea științifică a florii cadavru, atrage sute de turiști care se înghesuie în grădinile zoologice doar pentru a o vedea cum înflorește. Aceștia vin din curiozitate, dar sunt dornici să vadă și exact dacă zvonurile sunt adevărate, să vadă cât de urât miroase planta respectivă.

Floarea cadavru este una dintre cele mai rare din lume
Floarea cadavru este una dintre cele mai rare din lume

”Aromă” specială

Din spusele celor care au avut onoarea să miroasă floarea cadavru, aceștia au spus că ”aroma” sa este o combinație de miros de șobolan mort cu cel de șosete extrem de murdare. Mirosul foarte puternic are menirea de a atrage unele insecte care să o ajute să facă polenizarea și astfel să înfloreasca și data viitoare.

Dar cât de rar se deschide foarea cadavru? Ei bine, aceasta face o singură floare, care este de fapt un mănunci de mai multe flori, o dată la 7 ani. Sunt însă și cazuri când aceasta se poate deschide o dată la 2-3 ani. Dar cum se înmulțește, mai exact, floarea cadavru? Ei bine, după ce ajunge la impresionanta înălime de 3 metri, aceasta scoate la iveală două componente esențiale pentru supraviețuirea sa.

Prima care poate fi văzută este bracteea (o fustă de culoare sângerie), care seamănă cu o petală circulară gigantică. Aceasta nu este altceva decât o frunză modificată, care seamănă cu o bucată de carne crudă, după cum susțin cei de la KQED Science.

Cum se reproduce floarea cadavru

A doua componentă a acestei plante este spadixul, care are o structură sub forma unei baghete de culoare galbenă, de unde vine și denumirea științifică a acestei flori de Amorphophallus titanum sau, în traducere ”falusul gigantic deformat” sau ”fără formă”.

Bracteea emana un miros care seamănă cu cel al unui animal mort, iar spadixul ajută la încălzirea florii, astfel încât duhoarea să fie împrăștiată cât mai bine. Aceste efecte atrag polenizatorii, insecte care își depun de obicei ouăle în animalele moarte, aflate în stare de putrefacție.

Când înflorește, floarea cadavru eliberează nu mai puțin de 30 de substanțe chimice cu mirosuri care variază de la dulceag, la cel mai urât miros posibil. Cu toate acestea reproducerea nu se realizează în aceste zone. Atât florile masculine, cât și cele feminine sunt în interiorul plantei. Florile masculine arată ca niște coceni de porumb, iar cele feminine ca niște tulpini mici și bulboase.

În momentul în care floarea se deschide, florile feminine sunt pregătite să primească polen de la o altă floare din aceeași specie, devenind lipicioase, pentru a prinde grăunțele aduse de insectele păcălite că aici își vor găsi un loc bun de depunere a ouălor. După această perioadă, florile masculine încep să emane polenul, care va fi transportat de anumite insecte la o altă floare-cadavru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...